27 Май 2024, 06:41 Днес (0) | Вчера (0)

Близо 4 400 жилищни и обществени сгради са наводнени от дъждовете

05 Юли 2005 13:40 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Част от жителите на най-засегнатите сгради са временно изведени и настанени в обществени сгради и при роднини. Предоставени са комплекти постелочни материали и дрехи на пострадали и нуждаещи се хора

Наводнени са над 4 400 жилищни и обществени сгради. Повредени и разрушени са 52 моста, над 120 улици са с нарушени и затлачени пътни настилки, активизирали са се множество свлачища по пътната мрежа. Временно е прекъснато електрозахранването на 41 населени места и водоснабдяването на 13 селища. Това са последните оперативни данни, постъпили в Гражданска защита.
Част от жителите на най-засегнатите сгради са временно изведени и настанени в обществени сгради и при роднини. Предоставени са комплекти постелочни материали и дрехи на пострадали и нуждаещи се хора. Продължава разчистването на земната маса и падналите дървета по пътните и уличните платна.
В област Варна, община Ветрино, гара Невша е залята с вода, включително и коловозите. В община Дългопол преминаването на влакове през Комунари е невъзможно. Пътуващите с ж.п. транспорта се превозват с автобуси. В община Девня, в района на гара Разделна е повреден 20 kV електропровод и тя е без електрозахранване.
В община Стражица е наводнена гара Асеново. В община Сухиндол няма телефонна връзка със селата Коевци, Красно Градище, Горско Косово, Бяла река и Горско Калугерово. Село Първомайци е без ток, поради гръмнал трафопост. Наводнена е ж.п. гара Разпределителна, гара Ресен и гара Бутово.
В община Павликени, от р. Лом са залети 50% от къщите в с. Бутово. Гражданска защита предостави на жителите 150 одеяла, 100 бр. дюшеци и 100 бр. възглавници. Отводнителните работи ще започнат след спадане нивото на реката. 
Затворен е пътят “Хаимбоаз”, поради свлечени земни маси в района на с. Въглевци-Вонеща вода. Работи се по отстраняването на земните маси. Към 03:30 часа на 05.07.2005 г. рязко се е покачило нивото на р. Негованка. Залети са 100 къщи и 2 къщи в с. Ресен са разрушени. Спряно е ел. захранването. На място непрекъснато работят водолазни групи от отдел “Аварийно-спасителни дейности” към Дирекция “Гражданска защита” – област Монтана и Велико Търново.
В пространството между гарите Перперек и Кърджали са се откъснали два каменни блока, които временно са затруднили движението по ж.п. отсечката. Те са вече разчистени и отстранени. Има паднали скали на ж.п. линията между гр. Ловеч и гара Абланица. Отстранена е скалната  маса на ж.п. линията между гр. Ловеч и гара Абланица. В община Бяла е затворен пътят Бяла – Стърмен, поради заливане от р. Янтра.
В община Попово язовир “Ломци” прелива като застрашава с. Садина. Организирано е надграждане на стената с чували с инертна маса. Прекъснато е движението на влаковете между гарите Асеново и Славяново, по гл. ж.п. път София – Варна при км. 340+100, поради свличане на земни и скални маси върху релсите. Прекъсната е ж.п. отсечката Голямо Ново – Надарево. Ж.п. линията Варна – София, в района на с.Могила, общ. Каспичан има разрушен участък, тя е. залята и в района на с. Кочово. Ж.п. линията Каспичан – Русе в участъка Хитрино – Висока поляна – Самуил е затворена поради наноси от кал и чакъл. Затворен път І-7 Силистра – Ямбол в участъка между  Шумен – В. Преслав в района на с. Хан Крум.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8019
GBP 2.4796 2.4887 2.2962
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив