20 Април 2024, 02:38 Днес (0) | Вчера (10)

Близо 40% спад на нарушенията в онлайн търговията, отчита КЗП

23 Ноември 2015 16:59 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 ноември 2015, 13:54
Под лиценза на creativecommons

Неравноправните клаузи в договорите, които се предлагат на българския потребител, стават по-малко, а търговците все по-често се съобразяват с правените към тях препоръки

Това окуражаващо обобщение представи Комисията за защита на потребителите (КЗП) в отчет за приключващата 2015 г. През тази година българите са пазарували повече онлайн, но пък всеки трети магазин продавал цигари на деца.

Шефът на Комисията Димитър Маргаритов уточни, че през изминалите месеци служителите му са се фокусирали основно върху небанковите финансови институции и върху дейността на туроператорите.

Проверихме договорите с общи условия на над 40 такива институции, като констатирахме около 350 клаузи, за които издадохме предписания за отстраняване. В повече от половината случаи търговците се съобразяват и ги премахват, без да се стига до съд, похвали се той.

Инспекторите на КЗП са се натъкнали  и на случаи с предсрочна изискуемост на кредита, където се изисква заплащане от потребителя на всички допълнителни разходи по кредита, което не е правилно. Потребителят понякога е принуждаван да заплаща такси по поддръжка на кредита, това категорично не може да бъде толерирано, смята Маргаритов. Хората да бъдат бдителни и ако усетят, че има клаузи, които утежняват положението им - да дадат знак за проверки, призова той гражданите.

Стана ясно, че КЗП прави опит за ограничаване отговорността на туроператорите, ако отговорността за неуредица идва от трети лица. До 10 дни преди осъществяване на пътуване туроператорите може да въвеждат промени в условия и цени, но сред това подобни действия стават неравноправни, уточняват от Комисията.

По нейни изчисления  около 10% от проверените клаузи са неравноправни при туроператорите.

В контролираните от нас области с около 10% падат нарушенията, което е обнадеждаващо. 37% спад има  в нарушенията на онлайн търговията за последните месеци за сметка на 35% ръст на предпочитащите този тип пазаруване потребители. Търговските обороти в това направление вече са милиарди левове, обяви шефът на КЗП.

На пазара за изминалите месеци са констатирани и сериозни отклонения, забранени са 111 опасни стоки, свързани с децата, електроуреди на ниско напрежение, стоки за шега и хранителен тип продукти.

КЗП обеща да бъде изключително активна и през зимния период. Не можем със състава на инспекторите ни да обхванем цялата търговска мрежа, но сме полезни, увери членът на Комисията Константин Арабаджиев.

От 2 седмици правим масирани проверки на туроператори и сайтове с предложения за празника на студентите 8 декември, за да предотвратим нелоялни търговски практики по предлаганите пакети, заяви той. По думите му 6 акта вече са съставени, като основните нарушения са три - липса на регистрация на оператора на видно място в офиса му, разминавания в категориите на обектите, посочване на обща цена.

По данни на КЗП у нас вече почвали кампаниите тип "черен петък" - предимно намаленията се спазват и са действителни, на малко места има неточност в началната цена на продуктите.

По правило обаче масовият "черен петък" у нас трябва да е тази седмица, контролът ще е силен, обещава началството на КЗП.

Двойно са скочили консултациите, които гражданите са търсили - свързани с дублиращи се резервации, съотношение грамаж-цена. Важно е хората да знаят правата си и да са готови да ги защитят, съобщи Маргаритов.

КЗП се похвали и с помирителните комисии, които започват работа от догодина - при продажба на стоки и услуги, включително от разстояние, връщане на закупени продукти именно те ще решават казусите на търговци и клиенти, без да се стига до съд. В бъдещите планове на Комисията влиза и  разглеждане клаузите в договорите на застрахователните дружества.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив