29 Март 2024, 16:10 Днес (11) | Вчера (11)

Близо 60% от инвестициите са във високотехнологични производства и услуги

03 Май 2018 13:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 3 май 2018, 11:52

България е в топ 50 на най-иновативните държави в света, заемайки 41-ва позиция

Устойчиво расте делът на инвестициите в България в сектори с висока добавена стойност. Това се потвърждава и от данните на Българската агенция за инвестиции, които показват, че през 2016 и 2017 г. около 50% от всички издадени сертификати за инвестиции са във високотехнологични производства и услуги. Още по-добре започва 2018 г. като 60% от вече издадените сертификати са в такива отрасли. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на конференцията "Интелигентна специализация и технологичен трансфер като иновационни двигатели за регионален растеж". Събитието се организира от Joint Research Center (Съвместен изследователски център) в партньорство с Министерството на икономиката в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

България  е в топ 50 на най-иновативните държави в света, заемайки 41-ва позиция, според класация на Блумбърг за 2018 г., стана ясно от изказването на икономическият заместник-министър. "Страната ни има с какво да допринесе в процеса на дигитализиране на икономиката на Европейския съюз", подчерта той и допълни, че по иновационна динамика в класацията на Иновационния съюз от 2017 г. се нареждаме на четвъртата позиция. "Това показва наличието на интензивни процеси в иновационната политика на нашата страна", обясни Александър Манолев.

По думите му е важно не само да се отчитат резултатите на национално ниво, но и да се задълбочи партньорството в рамките на Европейския съюз. "ЕС винаги е бил сред лидерите в процеса по внедряване на иновации, но днес редица държави отделят огромен ресурс за насърчаване на проучванията и развойната дейност, и ние трябва да направим всичко по силите си да не изоставаме от тези процеси", каза още Александър Манолев.

Затова Генерална дирекция "Съвместен изследователски център” от Европейската комисия, съвместно с Българското председателство, ще представи като европейски приоритет платформа за обсъждане и ангажиране с иновации, базирани на място, стана ясно по време на събитието. Платформата ще бъде с акцент върху Югоизточна Европа и Западните Балкани и ще дава възможност за конструктивен диалог между институциите и бизнеса. Политици, учени, представители на бизнеса, регионалните власти и университетите ще се включат в дебат за добри практики, които да насърчат заинтересованите страни да се възползват от потенциала на специализацията. "Крайната цел е да се даде възможност на всички региони на Европа да се възползват от интелигентната специализация, за да реализират напълно своя потенциал за технологична промяна", поясни зам.-министър Манолев.

В днешното събитие участие взеха и Мария Габриел, комисар "Цифрова икономика и цифрово общество" към ЕК, Томислав Дончев, заместник министър-председател, Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, и др.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив