29 Март 2024, 09:54 Днес (1) | Вчера (11)

Близо половината БГ фирми с по-малко инвестиции заради пандемията

09 Февруари 2021 09:01 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 февруари 2021, 08:25

Една от основните пречки пред родните предприемачи е несигурността – 86% от анкетираните я посочват като причина

Както по света, пандемията има сериозно отражение върху фирмените инвестиционни стратегии и в България. Близо половината от българските фирми или 46%  ще намалят инвестициите си заради разпространението на коронавируса.  Едва 7 на сто от компаниите пък планират да ги увеличат. Това показват данни от проучване на Европейска инвестиционна банка (ЕИБ), пише в. Монитор. Реакцията на българските дружества съответства на средните стойности за Европейския съюз (ЕС). Една от основните пречки пред родните предприемачи е несигурността – 86% от анкетираните я посочват като причина. На ниво ЕС този показател е 81%. Обичайният лидер - липсата на квалифицирана работна ръка,-  вече е на втора позиция с резултат от малко под 80%. Друга причина за притеснение е трудността при намирането на финансиране с близо 60 на сто резултат. Високите разходи за електроенергия също влизат в списъка, показват още данните на ЕИБ.
Инвестициите в цифровизация и иновации са най-засегнати. Всъщност над 45% от родния бизнес не използва модерни технологии, заради което изоставаме по отношение на дигитализацията. Тук обаче има разлика между сектора на стоки и този на услуги. "В производството дигитализацията не е толкова разпространена. В сектора на услугите фирмите са почти на едно ниво с тези в ЕС. Например използването на Интернет на нещата в българския сектор на услугите е по-високо от средноевропейското”, коментира старши икономистът в ЕИБ Атанас Колев.
Въпреки това една четвърт от дружествата у нас отчитат ръст в ползването на технологии през последната година, докато в ЕС показателят е 50%. Почти три от десет фирми са разработили или представили нови продукти през 2020 г. Повече от половината или 55 на сто вече използват напълно или частично по една дигитална технология.
Повече от половината фирми в ЕС са намалили използването на труд чрез различни методи като по-кратко работно време, съкращаване на персонал или временна отпуска. Една четвърт от българските фирми пък очакват това намаление на заетостта да е трайно като дългосрочно последствие от пандемията, което е сходно със средноевропейските стойности. Една трета пък смятат да инвестират в разширение на мощностите (34%) или в нови продукти и услуги (27%) в следващите 3 години.
Почти 6 от 10 фирми посочват, че са работили на пълен капацитет през последната финансова година. 8 от 10 (83%) казват, че са имали печалба през 2020 г., подобно на резултатите от предишното проучване от 2019 г.
Данните от проучването показват, че има голям скептицизъм на ниво ЕС, както и в България, относно влиянието от климатичните промени върху дейността на бизнеса. Половината от европейските компании смятат, че климатичните промени няма да имат голямо влияние върху бизнеса им в следващите 5 години. 70 на сто от тях са на мнение, че подобни разходи са твърде високи и имат имат трудности с намиране на подходящо финансиране. Въпреки това две трети от фирмите в ЕС вече са инвестирали или смятат да инвестират в това. В България тези инвестиции не са от най-приоритетните - 63% от фирмите у нас нямат планове за инвестиции за справяне с въздействието от измененията на климата.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив