25 Април 2024, 20:11 Днес (14) | Вчера (12)

Близо сме до червената линия поради липса на квалифицирана работна ръка

22 Февруари 2016 17:25 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 22 февруари 2016, 17:33

М. Кунева: От септември - обучение в професиите готвач, електротехник и техник на енергийни съоръжения и инсталации

Въвеждането на дуалното обучение е моя лична кауза", заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на конференция по повод старта на национална кампания "Учи, за да работиш".  Той предупреди, че страната ни вече е близо до червената линия, след която заради липсата на квалифицирана работна ръка може да започнем да връщаме инвеститори. Министърът посочи, че  проблемът с недостига на квалифицирани кадри е поставян като основен на множество срещи с чуждестранни инвеститори и с работодателски организации през последната година. Според министъра дуалното обучение е начинът за излизане от тази криза на пазара на труда. Той изрази увереност, че с новия министър на образованието г-жа Меглена Кунева ще работят заедно в тази посока.

Министър Лукарски цитира проучване сред бизнеса от 2015 г, според което 50% от работодателите срещат трудности при набиране на персонал, като проблемът се влошава с 6% в сравнение с предишната година. Най-трудно се намират електро- и машинни инженери. Въпреки че много младежи се насочват към информационните технологии, все още при нас има хроничен недостиг и на такива специалисти, посочи той. 52% от анкетираните в проучването работодатели сочат, че липсата на подходящи служители е причина на влошаване способността да отговарят на нуждите на клиентите им. Също по тази причина 46% забелязват намаляваща креативност и иновативност в работата, а 45% отчитат спад в продуктивността на персонала.

"На много места връзката между бизнес и образователна система се къса”, каза министърът. Той даде за пример Сливен, където има много предприятия от автомобилостроенето, но професионалната гимназия по автотранспорт и електротехника в града едва събира ученици за три специализирани паралелки. "Трябва да направим широка кампания за дуалното обучение сред родителите, за да могат да насочват децата си, отговаряйки на нуждите на бизнеса”, категоричен бе министър Лукарски.

Най-големи затруднения се срещат в запълване на свободните позиции за инженери в областта на информационните и телекомуникационните технологии,  поясни министър Лукарски.

Според статистика, огласена от вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева, през следващите две години, търсенето на труд, изискващ средно образование, ще обхваща 70% от работните места.

Броят на работните места ще достигне над  2 000 000, смята Кунева: "И ако част от тези хора трябва да са грамотни или да знаят езици, то прогнозите в дългосрочен план са те да работят в отрасли все по-свързани с промишлеността  и икономиката на знанието, което вече изисква определени умения, особено ако искаме да имаме истински конкурентоспособна икономика".

От септември ще имаме обучение в професиите готвач, електротехник и  техник на енергийни съоръжения и инсталации, допълни министър Кунева.

Така, постепенно ще започне прилагането на дуалното обучение в България. Освен подпомагане на бизнеса, системата цели и преодоляването на младежката безработица.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив