08 Май 2024, 19:06 Днес (10) | Вчера (11)

Блокираха лекарства заради опасна съставка (списък)

06 Юли 2018 16:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 6 юли 2018, 15:54

Става дума за медикаменти, използвани за лечение на артериална хипертония, скорошен миокарден инфаркт и сърдечна недостатъчност

Изпълнителната агенция по лекарствата блокира като предпазна мярка лекарствени продукти, съдържащи активното вещество валсартан, доставено от Zhejiang Huahai в ЕС. Повод за мярката е фактът, че Европейската агенция по лекарствата (EMA) и националните компетентни органи са били информирани за наличие на примес в активното вещество валсартан, произведено от Zhejiang Huahai Pharmaceuticals, производствено място Chuannan, Duqiao, Linhai, Китай. Примесът N-нитрозодиметиламин (NDMA) се класифицира като вероятен канцероген.
Проучването от страна на Zhejiang Huahai показва, че наличието на NDMA е свързано с промени в производствения процес, въведени през 2012 г. Това не е свързано с установени нарушения при спазването на правилата за добра производствена практика и не е известно други активни вещества от тази компания да са засегнати. Zhejiang Huahai е докладвала за тези примеси на производителите на крайните лекарствени продукти в Европейския съюз, които използват активното вещество валсартан, за да произвеждат лекарствени продукти с валсартан, които от своя страна съобщиха за това на регулаторните органи в ЕС.
EMA и НКО работят съвместно, за да проучат степента на замърсяване с NDMA при лекарствените продукти, съдържащи валсартан, и възможното им въздействие върху пациентите, които ги приемат. Допълнителна информация за това проучване ще бъде направена публично достояние, веднага след като бъде на разположение.
EMA и НКО работят също и със Zhejiang Huahai за предприемане на съответни коригиращи мерки за намаляване на нивата или за елиминиране на примеса от бъдещите партиди валсартан, произвеждани в посоченото производствено място.
От българската агенция по лекарствата информират, че у нас има много други терапевтични алтернативи, съдържащи ангиотензин-II-рецепторни антагонисти. Само някои лекарствени продукти, съдържащи валсартан, са повлияни от блокирането.  Пациентите, приемащи лекарствени продукти, съдържащи валсартан, които имат въпроси относно засегнатите лекарства, трябва да се свържат с фармацевт и лекуващия им лекар.

Валсартан е ангиотензин-II-рецептор антагонист, използван за лечение на артериална хипертония, скорошен миокарден инфаркт и сърдечна недостатъчност. Той се предлага на фармацевтичния пазар самостоятелно или в комбинация с други активни вещества.

В България понастоящем валидно разрешение за употреба имат много други ангиотензин-II-рецепторни антагонисти (сартани), които имат аналогични терапевтични индикации. Те могат да бъдат използвани в алгоритъма за лечение на техните пациенти в съответствие с одобрената кратка характеристика на продукта, както и националните и международни терапевтични насоки и стандарти вместо блокираните лекарствени продукти, съдържащи валсартан.

Списък на блокираните лекартвени продукти може да бъде намерен ТУК

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 08 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8166
GBP 2.4796 2.4887 2.2793
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив