03 Май 2024, 00:25 Днес (0) | Вчера (13)

Богомил Бонев смята, че е отстранен заради застрахователен лиценз

18 Януари 2013 15:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 18 януари 2013, 16:31
Булфото

Пред съда Бонев заяви, че застрахователното дружество "Лев Инс" не е получило лиценз, докато той е бил министър, защото не е доказало произхода на капиталите

Бившият вътрешен министър в кабинета на Иван Костов – Богомил Боневq предполага, че е бил отстранен от поста си, защото не е дал лиценз на застрахователната компания, за която се твръди, че е на Алексей Петров. Това заяви бившият вътрешен министър пред състав на Софийски градски съд. Бонев бе изслушан днес във връзка с делото срещу Алексей Петров и други обвиняеми.

Заседанието на съда започна при закрити врата, поради възможността свидетелските показания да съдържат секретна информация. По-късно, по преценка на съдебния състав, в залата бяха допуснати външни лица.

Пред съда Богомил Бонев заяви, че дружеството "Лев Инс" не е получило лиценз, докато той е бил министър, защото не е доказало произхода на капиталите.

"Лев Инс" е една от компаниите, която е свързвана с Алексей Петров. Той е един от създателите й (учредена 1996 г. като застрахователна компания "Левски Спартак", 2005 г. преименувана на "Лев Инс"), но в момента името му не фигурира нито в тази компания, нито в свързаната с нея "Лев корпорация".

Бонев каза още, че няма конкретни спомени за натиск върху членовете на Националния съвет по застраховане и застрахователния надзор. Становищата на Бонев за лицензи са се базирали на доклади.

Според него при създаването на съвет за застраховането и застрахователен надзор, които да определят дали да бъдат давани лицензи, отговорността се е разпределила между много хора. Създаден е бил списък с компании за силово застраховане, за да не получат застрахователен лиценз.

Алексей Петров запита Богомил Бонев дали като вътрешен министър е имал лично отношение към него. Бонев му отговори, че никога не се е интересувал лично от него.

Бившият вътрешен министър в кабинета на Иван Костов обясни, че лицензът на застрахователната компания на Алексей Петров е бил даден няколко дни след неговото освобождаване от поста в края на 1999 г. от новия министър Емануил Йорданов преди той дори да е имал време да се запознае с всички документи. Бонев посочи, че при даването на лиценз Йорданов се е базирал само на доклад на ген. Атанас Атанасов.

Имало е пречки да се издаде лиценз на застрахователната компания към 1998 - 1999 г., затова е постановен отказ от Националния съвет по застраховането. Това обяви, цитиран от агенция „Фокус“,  прокурорът по делото „Октопод” Светлозар Костов. „Пречките са – както каза Богомил Бонев, а както се вижда и от другите събрани по делото доказателства – в това, че не е бил ясен капиталът на двете израелски фирми, които са получили чрез джиросване акциите на малките акционери“, обясниСветлозар Костов. Той посочи, че тогава е имало прехвърляне на акции от страна на акционерите, но не е имало плащане. „Доколкото си спомням от доказателства, тези фирми не са упражнявали застрахователен бизнес в Израел. Едната е била мебелна фабрика и то с ограничен капацитет. Държавата тогава в лицето на отделните министерства – специално министърът на вътрешните работи Богомил Бонев каза това днес – е поискала информация от всички възможни източници, събирала е информация – както от оперативни дела на онези известни групировки – три буквени или повече буквени, така и от легитимни източници”, каза Костов след изслушването на Богомил Бонев. Той отбеляза, че няколко пъти е искана официална информация от Израел за тези фирми и за тези собственици – израелските граждани, но по неясна причина информация не била получена.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив