18 Април 2024, 04:23 Днес (0) | Вчера (11)

Бойко Атанасов е новият председател на Комисията за финансов надзор

15 Март 2019 11:02 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 15 март 2019, 12:07

Новият надзорник изрази надежда, че работата на Комисията ще бъде в колегиалност и активен диалог с бизнеса

С пълно единодушие Народното събрание избра единствения кандидат за председател на Комисията за финансов надзор (КФН) - Бойко Атанасов. Кандидатурата му бе подкрепена от 134-ма депутати. Атанасов благодари на депутатите за гласуваното му доверие и положи клетва. От парламентарната трибуна той изрази надежда, че работата на Комисията ще бъде в колегиалност и активен диалог с бизнеса.

Преди два дни новият надзорник защити пред депутатите своята концепция за управлението на комисията. На  заседание на Комисията по бюджет и финанси на 13 март т.г. Атанасов открои като основна цел пред регулаторния орган създаването на стабилен екип от професионалисти, прозрачна и навременна комуникация с обществото и най-важното - осъществяване на изключително стриктен надзор по отношение на поднадзорните лица в трите основни направления, регулирани от Комисията – капиталовите пазари, сферата на застраховането и пазара на допълнителното пенсионно осигуряване.

Тогава Атанасов акцентира върху създаване на репутация на Комисията за финансов надзор като стабилен, обективен и независим регулаторен орган чрез комуникационни кампании и обективен диалог с обществото.  Като изключително важен елемент в развитието на надзорната институция, Атанасов визира процеса по идентифициране на потенциално недобри или лоши бизнес практики още в самото начало. Фокус ще бъде поставен върху риск-базиран надзор и осъществяване на координиран надзор в ситуации, където са включени и други институции.

По отношение на застрахователния бранш Бойко Атанасов посочи, че стремежът ще бъде  българските застрахователи да поддържат адекватно ниво на резервите, като изпълняват изискванията за платежоспособност, залегнали в законодателството. Ще бъдат предприети необходимите действия за заздравяване на компенсационните механизми в българската застрахователна система. Една от целите е преодоляване на последиците от фалита на кипърския застраховател "Олимпик" и последиците от мониторинга над Националното бюро на българските автомобилни застрахователи.

Приоритет за Атанасов е и намаляване на административната тежест чрез още по-голямо дигитализиране на услугите, които предлага КФН. Целта е институцията да предоставя бързи и качествени услуги в регулаторната, както и прозрачност в надзорната дейности. Акцентира се върху оптимизацията на съществуващите услуги и предоставянето на нови електронни услуги. Освен дигитализиране на услугите, защитата на потребителите ще се осъществява и посредством финансовото ограмотяване, обучения за различни професионални групи и поднадзорните лица и провеждане на разяснителни кампании сред обществото.

"Визията ми е да осъществяваме превенция чрез активна регулация, а не реакция в кризисни ситуации! Вярвам, че чрез правилна комуникация КФН може да има имидж на орган, работещ по стратегически план за развитие на база на ключови критерии за успех. Един от най-важните резултати, които целя е добрата ни репутация да е гарант за доверието на бизнеса и поднадзорните лица в нас! Заявявам намерението си Комисията за финансов надзор да продължи да предприема последователни действия и да усъвършенства своите практики във връзка с осъществяването на ефективен риск базиран надзор върху небанковия финансов сектор, което е свързано с ранна идентификация на рисковете и е основна предпоставка за стабилни финансови пазари", казатогава Атанасов.

Припомняме, до избора на нов председател на Комисията се стигна след като Карина Караиванова подаде оставка, за да отиде на работа в Европейската банка за възстановяване и развитие. Атанасов бе посочен като кандидат за топ надзорник от депутати от "Атака". 

Към момента на избирането му за шеф на КФН Атанасов ръководи управление "Надзор на инвестиционната дейност" в Регулатора. Има магистърска степен по Планиране и прогнозиране на икономическите системи.
Между 1996 и 2006 година е бил на различни длъжности в данъчната администрация към Министерството на финансите. От 2006 до 2017 година е работил в системата на Националната агенция за приходите (НАП), включително до 2017 г. като изпълнителен директор на НАП.От май 2017 до октомври 2017 е бил заместник-министър в Министерството на финансите с ресор оперативно ръководство и координация на дейността на дирекция "Данъчна политика" в МФ и наблюдение и координация на дейността на НАП, агенция "Митници", Агенцията за държавна финансова инспекция и Държавната комисия по хазарта.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8387
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив