06 Май 2024, 03:56 Днес (0) | Вчера (1)

Бойко Борисов предаде властта на служебния премиер Огнян Герджиков

27 Януари 2017 13:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 27 януари 2017, 13:16
Министерски съвет

Борисов изрази надежда служебното правителство да направи ревизия на работата на всички министерства

На церемония в Министерския съвет служебното правителство пое властта от коалиционния кабинет на Бойко Борисов. Премиерът в оставка Бойко Борисов изрази надежда служебното правителство да направи ревизия на работата на всички министерства, предаде БНР.  "Призовавам ви да разровите всичко, което има по министерствата, за да може тази спекулация по тази тема да се прекъсне. Ако има нещо, което да ви притесни, не само да го осветлявате, а директно на прокуратурата да бъде предавано", настоя Борисов.

От своя страна проф. Огнян Герджиков заяви, че за него е чест да приеме този висок пост от Борисов, тъй като той е най-дългогодишният премиер на България в най-новата ни история. "Ще надграждаме на това, което сте направили." "Но вие искахте да се направи сериозна ревизия, не смятам да ви скършвам хатъра, - каза проф. Герджиков. - Ще го направим с надеждата, че няма много лоши неща да излязат, но ако излязат, длъжни сме пред хората на България да направим това, което повеляват законите на страната."

По-рано днес президентът Румен Радев представи структурата, състава и приоритетите на служебното правителство на тържествена церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2. "Служебното правителство има ясно очертани приоритети: осигуряване на нормалното функциониране на държавата до следващото легитимно правителство; провеждането на честни избори; подготовката на председателството на Съвета на Европейския съюз. От изключителна важност е гарантирането на финансовата, социалната и икономическата стабилност на страната ни, реда и сигурността на българските граждани", посочи държавният глава.

"Oт днес България ще бъде управлявана от служебно правителство. То ще работи в сложна вътрешнополитическа и международна обстановка. В предизборния период междупартийният дебат се изостри. Геополитическата среда е нестабилна и непредсказуема. Всички разбираме, че в тази сложна ситуация на страната е необходима сигурност, стабилност, изпълнение на важните задачи с обществото и държавата", отбеляза в словото си президентът Радев.

Със свой указ президентът назначи от днес служебно правителство на България с министър-председател Огнян Герджиков. Служебните заместник министър-председатели са четирима - Илко Семерджиев - по социални политики; Стефан Янев - по вътрешен ред и сигурност; Малина Крумова - по европейските фондове; Деница Златева - по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС-2018.

Илко Семерджиев е и служебен министър на здравеопазването, а Стефан Янев - служебен министър на отбраната. Служебен министър на вътрешните работи е Пламен Узунов. Служебен министър на финансите е Кирил Ананиев. Служебен министър на труда и социалната политика е Гълъб Донев. Спас Попниколов е служебен министър на регионалното развитие и благоустройството. Николай Денков - служебен министър на образованието и науката. Ради Найденов - служебен министър на външните работи.

Служебен министър на правосъдието е Мария Павлова; на културата - Рашко Младенов; на околната среда и водите - Ирина Костова; на земеделието и храните - Христо Бозуков.

Христо Алексиев е служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията; Теодор Седларски - служебен министър на икономиката; Николай Павлов - служебен министър на енергетиката; Стела Балтова - служебен министър на туризма; Даниела Дашева - служебен министър на младежта и спорта.

Журналистът Иван Гарелов ще бъде част от правителствения пресцентър. Той ще бъде медиен съветник в служебния кабинет на Огнян Герджиков.
Новият директор на правителствената пресслужба на служебния кабинет на премиера Огнян Герджиков е Мария Цанкова. Тя заемаше тази длъжност и по време на служебния кабинет на Стефан Софиянски в периода март-май 1997 г.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив