19 Април 2024, 00:30 Днес (0) | Вчера (11)

Болницата в Стара Загора е пред фалит, БЧК дарява храна за пациентите

01 Юли 2014 13:27 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 1 юли 2014, 13:28

Задължения от близо 20 млн. лева са поставили Старозагорската многопрофилна болница "Д-р Стоян Киркович" в тежко финансово положение и заплаха от фалит

От февруари е започнало лавинообразно запориране на сметките на лечебното заведение и част от доставчиците на консумативи и медикаменти са прекратили снабдяването му. Това разказва директорът на болницата в Стара Загора проф. Петрана Чакърова пред БНТ. 

В болницата в момента се извършват само спешни операции, тъй като няма средства за медикаменти. В опитите си да намалят разходите ръководството на болницата обяви вчера, че ще спре да предоставя храна на пациентите поне за юли и август.

До това обаче няма да се стигне, уверява днес директорът на болницата, след като от Регионалната здравна инспекция са издали предписание, че безконтролното внасяне на храна в болницата от близките на болнолежащите крие рискове от инфекции, тъй като няма условия за съхраняването й в стаите. Допълнително и Българският червен кръст обяви, че е в готовност да доставя храна, докато се стабилизира положението. Столът на болницата продължава да работи.

"Направихме ремонт на стола, защото изобщо не ни е хрумвало, че ние няма да храним болните. И в момента, когато започнаха тези неконтролируеми запори, трябваше да претеглим кое е приоритетно - да закупим медикаменти или да осъществим храненето на болните", коментира Чакърова. 

Тя изяснява, за "да спре да се спекулира с това", че болницата няма да храни пациентите - че това не може да се случи, тъй като БЧК ще започне да доставя като дарение храна до болницата и ще продължава да се готви, дори и само постна храна.

За проблема е уведомена министърът на здравеопазването Таня Андреева, която обещала още утре да внесе на заседанието на Министерски съвет предложение за отпускане на допълнителни средства за болницата. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив