19 Април 2024, 03:58 Днес (0) | Вчера (11)

Борис Джонсън: Възможен е провал на Брекзит, но не се паникьосвайте

08 Юни 2018 13:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 8 юни 2018, 12:32

Говорител на офиса на премиера Тереза Мей не е направил коментар

Външният министър на Великобритания Борис Джонсън предупреди, че може да има провал на процеса на Брекзит, но в крайна сметка всичко ще е наред и че президентът на САЩ Доналд Тръмп ще възприеме по-твърда позиция спрямо европейските си съюзници относно митническите тарифи, според информация на новинарския сайт BuzzFeed, цитирана от Ройтерс и БНР.

Коментарите на Джонсън бяха записани тайно на вечеря в сряда и пуснати в четвъртък от новинарския уебсайт BuzzFeed, след като британските министри постигнаха компромис относно плановете за Брекзит, свързани с ирландската граница (между Република Ирландия, която е член на ЕС и Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство).

Борис Джонсън посочи, че премиерът на страната Тереза ​​Мей започва да провежда по-твърда линия, но че ще се нуждае от по-разумна преценка, тъй като преговорите с ЕС ще станат по-трудни през следващите месеци.

"Мисля, че Тереза ​​ще се окаже във фаза, в която ще имаме по-войнствено отношение с Брюксел", посочи британският външен министър и допълни: "Трябва да се изправите пред факта, че може да има провал на преговорите. Не искам обаче никой да се паникьосва по време на подобен евентуален срив. Не трябва да има паника. В края на краищата всички ще е наред".

Той също така заяви, че американският президент Тръмп, който е вкаран в битка с европейските си съюзници, включително с Великобритания, за митническите тарифи за вноса на стомана, ще предприеме още по-силен подход, ако няма напредък в преговорите.

"Представете си Доналд Тръмп да провежда процеса на Брекзит", посочи Джонсън на тази вечеря в сряда, съобщава сайта BuzzFeed. "Той щеше да се въвлече в кървави спорове. Щеше да има редица провали и хаос. Всеки би помислил, че е полудял. Но всъщност можеше да постигне нещо. Това е много, много добра мисъл", отбеляза британският министър.

Ройтерс отбеляза, че на този етап говорител на офиса на премиера Тереза Мей не е направил коментар на изнесената от уебсайта BuzzFeed информация.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив