20 Април 2024, 01:03 Днес (0) | Вчера (10)

Борисов: Ако ние не си объркаме държавата, съм оптимист за финансово-икономическата стабилност

19 Януари 2016 12:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 януари 2016, 13:13
thinkstockphotos.com

От фондовете са влезли близо 7 млрд. лв. и тези пари сега ще работят за икономиката, посочи премиерът

Ако ние не си объркаме държавата, голям оптимист съм за финансово-икономическата ни стабилност, заяви министър-председателят Бойко Борисов на Десетата годишна среща на бизнеса с правителството, предаде БТА. Борисов обясни защо смята, че ръстът на икономиката през тази година ще е над 3 на сто. По думите му миналата година от фондовете са влезли близо 7 млрд. лв. и тези пари сега ще работят за икономиката - ще се строи, ще се купуват машини, ще се наема работна ръка и тепърва, в 2016-2017 г. фирмите ще започнат да произвеждат по-качествено и конкурентно. Затова съм убеден, че износът ще се увеличи, каза Борисов и отбеляза видимия ръст в строителството на промишлени сгради.

Министър-председателят изрази благодарност към президента Плевнелиев за това, че в годините, в които работят заедно, го правят  в синхрон, в единомислие и единодействие. Където е бил той или аз, или външният ни министър, политиката е звучала по един и същ начин, а тя е била твърдо евро-атлантическа, дори във времена, когато сме имали много проблеми, коментира Борисов. Той припомни проектите, за които се е наложило активно да лобира пред ЕК, за да не се загубят парите - магистрала "Люлин", Дунав мост 2, "Тракия", Северна тангента.

Борисов се спря и на миграционната вълна, като отбеляза, че още преди година е предупредил европейските правителствени ръководители, че начинът, по който се разглежда бежанската вълна, ще създаде голям проблем. "Месеци наред защитавах тезата, че трябва да затворим външните граници за нелегална миграция и да пускаме това, което службите са проверили. Този хаос - с влакове, с рейсове да се извозват бежанци до сърцето на Европа, доведе до тежък пробив в Шенген", коментира Борисов. Той посочи действията на САЩ в подобни случаи като пример как се пазят граници. "Питал съм и на Европейски съвет - като подхождаме така, докъде и колко можем да приемем - един, два, десет милиона? Някои искат мигрантите да се връщат там, откъдето са влезли, но като ни ги върнат, ние затвори ли ще строим, за да ги държим", мотивира се Борисов. Той обаче е оптимист за това, че ЕС ще намери решение на проблема. Ние малко бавно действаме - дали като дойде финансова криза или друга, но накрая намираме решение, заяви Борисов.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив