02 Май 2024, 03:35 Днес (0) | Вчера (0)

Борисов: Знаем откъде е дошъл терористът

24 Юли 2012 15:34 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 24 юли 2012, 15:35
mvr.bg

Визитата на съветник Бренън "при добрия приятел Борисов" била планирана преди атентата

Предполагаемият извършител на самоубийствения атентат срещу израелски туристи в България може да е влязъл в страната от държава от Шенгенското пространство. Това заяви днес в София българският премиер Бойко Борисов, цитиран от АФП.

 

„Не заем каква е неговата самоличност, но знаем кога е пристигнал, полета, с който вероятно е пристигнал, и откъде е дошъл. Може да се окаже, че е влязъл в България от държава, член на Шенгенското пространство. Това е хипотеза, която проучваме с някои европейски служби”, посочи още премиерът. По думите му, от това, което виждате – "те /терористите, бел.р./ са дошли близо месец преди това, сменяли са автомобили на лизинг, движили са се в различни градове, за да не ги видят заедно, на нито една от камерите не излизат повече от един човек от тези, които търсим. Това са изключително опитни хора, които са спазвали абсолютна конспиративност и само шанс да попаднем на взрива или подготовката на взрива е можело да го предотврати".

Към момента нямаме доказателства за извършителя на атентата в Бургас. Това заяви малко по-рано премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция с Джон Бренън, съветник на американския президент Барак Обама по въпросите на националната сигурност и борбата с тероризма, предаде Агенция „Фокус”. Борисов призова за търпение, защото най-добрите в тази сфера по света работят по темата. По думите му - тези, които бързат да говорят след атентата, че България не е надеждна граница за Шенген, може да се окаже, че Шенгенското пространство не е надеждна граница за България.

България е малка страна със смесено население с достатъчни и добри приходи от туризма. Добре дошли са и арабските, и еврейските туристи, и всички останали. Ние сме на входа на арабския свят към Европа и не можем да си позволим да прекрачваме граници, да посочваме с пръст, заяви премиерът. Израел е друго, САЩ са друго, Русия, Великобритания са друго, каза той.

Към днешна дата – това е вражда, която съществува отдавна, ние в тази вражда не се месим, много сме уязвими. Отвсякъде може да се влезе в България – като турист, като експерт или като гост в смесените райони. Нашите служби нямат този бюджет – многомилиарден, заяви премиерът. По думите му – не бихме искали да харчим милиарди за предотвратяване на такива инциденти.

Борисов заяви, че атентатът по начина, по който е извършен, няма как да бъде спрян. Няма организация в света, която – всеки, който се появи, да му тарашиш багажа, заяви премиерът. Според него, дори в сградата на Министерски съвет няма как да се реагира, ако са необходими само четири-пет крачки, а особено на място където „всички са по джапанки”.

Не виним българските служби за атентата в Бургас, виним терористите. Бяхме впечатлени от професионализма на българските разузнавателни и други служби, каза Джон Бренън. Той заяви, че е планирал визитата си в България преди случилото се в Бургас, защото е искал да благодари на премиера и службите за отличната работа, която вършат.

САЩ имат своите притеснения от дейностите на „Хизбулла” и дейностите на Иран, има индикации, че са участвали в терористични актове в различни точки на света. Това е нещо, което заклеймяваме, знаем че и българските ни партньори заклеймяват. Ще очакваме резултатите от разследването във връзка със случилото се в България. Когато установим резултатите, ще се прецени най-подходящата реакция, посочи той.

"Ще продължим да подпомагаме България в това разследване. България ще продължи да има пълната подкрепа на САЩ в идващите седмици и месеци", каза Бренън. Той изрази съболезнования от името на президента Обама и американския народ към близките на загиналите и пострадалите.

Бренън прочете и част от писмо от американския президент Барак Обама. В него американският президент осъжда варварския акт.

"България е доказала, че е всеотдаен партньор на САЩ в борбата с престъпността и тероризма и е направила изключителен принос по отношение на съюзническите операции", се посочва в него.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив