26 Април 2024, 18:49 Днес (11) | Вчера (14)

Борисов: Работим по закон за отпадане на извънредното положение преди 13 май

28 Април 2020 13:55 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 април 2020, 13:57

Ниската заболеваемост и смъртност от Covid-19 говорят за ефекта от мерките, подчерта премиерът

Парламентът се събра на извънредно заседание, за да изслуша премиера Бойко Борисов за актуалното състояние в страната във връзка с пандемията от Covid-19 и ефективността на предприетите мерки, предаде БНР. Искането за провеждане на изслушването дойде от БСП. Левицата успя от втория опит да осъществи идеята си за извънредно парламентарно заседание по казуса, след като миналата седмица депутатите от ГЕРБ не се регистрираха в залата.
Пред народните представители премиерът изтъкна, че страната ни има едни от сравнително либералните мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса.
Министър-председателят подчерта още, че страната ни има едни от най-ниските показатели за разпространение на Covid-19 и смъртност от болестта в Европа: "По данни на Европейския център за контрол на заболяванията България е на първо място по нисък брой на заболели лица на 100 000 население и на трето място след Словакия и Латвия по най-нисък брой на починали лица на 100 000 население, което е индикатор и много ясен отговор, колко навременни и добри са били мерките", подчерта Борисов.
Той каза, че мерките са прецизни и съобразени с препоръките на СЗО. Посочи още, че в момента страната ни разполага с 60 хиляди теста за коронавирус , но държавата има готовност и разполага с ресурс да закупи още, ако те са сигурни.
Драгомир Стойнев от БСП се обърна към премиера с въпроса дали правителството има план за излизането от икономическата криза:"Това, което предлагате в момента, не отговаря на очакванията на българските граждани. Тези мерки не работят. Това го казваме ние от опозицията не за да се заяждаме, а го казват българските работодатели и българските работници. Имате ли икономически план за излизане от кризата?"
Борисов отговори, че се очаква до края на месеца да бъдат запазени над 120 хиляди работни места с мярката 60 на 40:"Към момента имаме 7 403 подадени заявления. 101 849 работници и служители са се възползвали от нея. Между 7 000 и 10 000 работници всеки ден запазват работните си места. С този темп до края на месеца ще запазим над 120 000 работни места".
Категоричен и ясен икономически план обаче няма, отчете премиерът.
"Ако някъде имаше план, който да гарантира икономическото развитие на която и да била държава, можеше лесно да го препишем.
Най-голямото предизвикателство пред кабинета е как да се справи с туризма, където щетите са най-големи. "Голямата грижа е как ще се справим в туристическия сектор, защото още в света няма рецепта", отбеляза Борисов и добави:"Сутринта имахме коалиционен съвет, Валери Симеонов предложи с ваучери за туризма, разбрахме се в работна група да видим какви пари ще струва и по какъв начин да го направим, за да не превърнем пък в един момент хотелите в болници".
Всички парламентарни групи, освен БСП, определиха мерките като добри и навременни.
Единствено от БСП заявиха, че правителството не се справя и няма план за излизане от кризата, породена от пандемията. Депутатът от левицата Кристиан Вигенин призова премиера:"Вие персонално, господин премиер, престанете да говорите за трупове. Направете българите съпричастни с логични стъпки, ясни цели и предвидимост в действията".
След края на изслушването премиерът го окачестви пред журналисти като неползотворно.
"Просто само искаха да дойда дотук. Нищо не се свърши. Нищо различно не се направи. Нищо важно не се реши. Нищо конкретно не се предложи".
Борисов допълни, че правителството работи по закон за мерките за справяне с коронавируса, който да позволи отпадане на извънредното положение преди 13 май:
"Закон, който да включва само мерки. Да махнем думата "извънредно положение". Виждате другите държави - обикновено вървят с 2 седмици след нас и накрая всички са около 12-и, 9-и май. Като дойде тая дата, ще видите какво ще направят пак".
България е в извънредно положение заради коронавируса от 13 март 2020 г.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив