04 Май 2024, 08:35 Днес (0) | Вчера (0)

Борисов отряза исканията за още пари за здравеопазване

24 Октомври 2012 11:44 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 24 октомври 2012, 11:46
Под лиценза на creativecommons

Атанасова обясни, че е поискала 21 млн. лева допълнително, като идеята й е да бъде увеличен бюджетът на Фонда за лечение на деца

Парите за здравеопазване в бюджета за 2013 г. няма да бъдат увеличени, въпреки настояването на министър Десислава Атанасова. Това обяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от "Фокус".

 

В отговор на журналистически въпрос дали ще бъдат увеличени парите за здравеопазване Борисов обясни, че преди десет години бюджетът на здравеопазване е бил 1 млрд. лв., но вече е нараснал до над 3 млрд. лв. "Така че министър Атанасова и 20 милиона да иска, и 200 да иска – все няма да й стигнат", заяви премиерът. По думите му 140-150 млн. лева стоели в общините за общинските болници, но местните власти не представили проекти за усвояването им. Като ги изхарчат тях, ще им дам още, отсече премиерът Борисов.

Атанасова обясни, че е поискала 21 млн. лева допълнително, като идеята й е да бъде увеличен бюджетът на Фонда за лечение на деца. За капиталови разходи в медицинските заведения обаче общините трябвало да се възползват от възможностите, които дават оперативните програми. Тази позиция споделял и финансовият министър Симеон Дянков. Затова толкова активно работим и всеки ден присъствам на откриване на строителни площадки и ново оборудване в лечебни заведения, които са държавни или над 51% държавно участие в капитала, уточни Атанасова.

Общинските съвети обаче се бавели при взимането на решения за конкретните проекти за подобрения в общинските болници. С една година вече са се забавили. Срокът, за съжаление, е 24 месеца за реализация на тези проекти. Надявам се, че след многократните напомнения от моя страна, от страна на министър Павлова, и от страна на премиера, наистина всички общини много по-активно ще започнат да работят по проекти, каза още Атанасова.

Премиерът Бойко Борисов е поръчал на здравния министър Десислава Атанасова да обяснява на хората как заради кметовете 300 милиона лева за апаратура за общинските болници стоят неизползвани. Това става ясно от стенограмата от сайта на Министерски съвет.

"300 милиона стоят за апаратура в регионалното министерство и при теб. Преди една седмица събрах всички кметове и им се карах в Гранитна зала – от всички цветове кметовете, за съжаление и нашите кметове, защото една година се мотаят и не си правят поръчките и губим време, те губят, но повтарям дали са кметовете, или си ти, или някой друг, в случая няма никакво значение. 300 милиона, горе-долу по 150 милиона лева в регионално и здравното министерство, чакат да бъдат усвоени само за апаратура.

Плюс рекордно количество пари последните пет години за здравеопазване. В края на краищата, всяка година увеличаваме, увеличаваме, увеличаваме, и всички викат – здравеопазването не се подобрява. Ще търсим пари допълнително, но в началото на следващата година, ако има нужда.

Сега имате много пари и всеки ден обикаляй общините – с Лили Павлова си направете график, и всички кметове, които се мотаят с поръчките, заедно с медиите им казвайте:"Кмете, заради теб вашата общинска болница няма най-съвременната апаратура, за която ето ги парите. Ускорете ги тези процедури, ускорете всичко това, за да получите допълнително пари", казва Борисов.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив