17 Май 2024, 12:29 Днес (5) | Вчера (11)

Борисов очаква повече пари за България от новия бюджет на ЕС

23 Ноември 2012 09:12 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 23 ноември 2012, 09:34
Под лиценза на creativecommons

Всички отчели, че страната е от най-добрите финансово дисциплинирани държави

Премиерът Бойко Борисов изрази надеждата си България да получи повече пари от общия бюджет на ЕС в периода 2014-2020 година след дискусия, която събра лидерите на 27-те страни членки в Брюксел, съобщава bTV.

 

„Разговаряхме днес и с президента Ромпой и с Барозу, сега на два пъти разговаряхме надълго и с канцлера Меркел. Казали сме си нашите претенции и за земеделието, и за кохезията. Надяваме се, че България ще получи повече пари, но понеже не искам да има спекулация с моите изказвания, когато се съберем отново, през деня, ще имаме отново среща с канцлера, с президента Ромпой да достигнем максимума, който България заслужава, тъй като всички отчетоха, че ние сме от най-добрите финансово дисциплинирани държави”, коментира Борисов.

Нещо, което е отчела и Германия, въпреки че е сред групата страни „за” икономии и съкращение на бюджета.

„Разбира се, има държави, които искат да подобрят своето икономическо развитие и които са много ангажирани с кохезионните фондове. Има и други, които искат да проверяват за какво плащат и какво получават в замяна. Всяка държава има свои интереси. Най-важното е, че има добра атмосфера и макар и малка възможност за споразумение. По-скоро е възможно да се придвижвам към втори етап”, каза Ангела Меркел.

Иначе след многочасов маратон от консултации преговорите между лидерите на страните от ЕС бяха прекратени, за да бъдат подновени днес по обед. 27-те трябва да вземат решение за размера на дългосрочния бюджет, който раздели Европа на два лагера – „за” и „против” намаляването на средствата.

По време на първия кръг на консултации стана ясно, че е по-добре да се преспи, преосмисли и преизчисли това, което е на масата до момента. А то е ново предложение на председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпой, което бе представено след полунощ. То предвижда орязване на бюджета, но с преразпределение на разчетите: пробив за страни като нашата, настояващи за увеличение на средствата за кохезионна политика. Предложението на Ромпой е те да се увеличат с 10 милиарда и 600 милиона, задоволяващо принципно българските искания.

Вижданията на отделните лагери остават различни и не е ясно дали и след преосмисляне днес те ще се омекотят. Залогът е голям и засяга периода до края на десетилетието.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8056
GBP 2.4796 2.4887 2.2784
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив