19 Април 2024, 12:31 Днес (6) | Вчера (11)

Борисов подкрепя данъка върху вредните храни

23 Октомври 2015 14:35 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 октомври 2015, 13:34
Под лиценза на creativecommons

Премиерът Бойко Борисов обяви, че напълно подкрепя проекта на закон за данък върху вредните храни, определен от него като данък за общественото здраве

Борисов и министърът на здравеопазването Петър Москов откриха уникален Циклотронен комплекс за производство на радиофармацевтици за нуждите на Александровската болница.

"Има пълната ми подкрепа, целта не е да събираме пари от данъци, ние не случайно имаме най-ниските данъци в ЕС", каза пред журналисти о. Той допълни, че ще е най-щастлив, ако има 0 процента събираемост от този данък.

Според здравния министър, сериозен процент от приходите от този данък ще отидат за преформулиране на начина, по който се хранят децата в училище. "След въвеждането на този данък с приходите от него няма да има нужда да се дават пари за купоните на децата в училището, защото през делегираните бюджети, които се отпускат на училищата, това нещо ще бъде добавено. Ако приходите от този данък са 0, това ще означава, че нашият модел на хранене е променен, защото сме чули аргументите за това какво е добре и какво не е добре да се яде и какви са страховитите последици от това, а индустрията ще е реформулирала своите рецепти, за да падне в количеството вредни съставки в храната под нивата, облагани от данък. Толкова е просто", обясни Москов.

"Апаратът в Александровска болница е вторият в България и трети в Европа, стойността му е над 6 млн. лв., като средствата са осигурени от бюджета на Министерството на здравеопазването", каза директорът на болницата д-р Костадин Ангелов.

С помощта на новия апарат ще бъде намалена листата на чакащите пациенти, страдащи от онкологични заболявания, които в момента са 500 и са записани до 30 януари 2016 г., посочи Ангелов. Той обясни, че е имало случаи, в които на болницата са били отказани доставки на изотопи от Румъния поради различни причини, и увери, че вече няма да се налага пациентите да чакат или да отлагат изследванията си. Досега доставката на единична доза изотоп е струвала 1400 лв, но се очаква след откриването на циклотрона в болницата, след около три години вече тя да бъде намалена на 250 лв.

"Прогнозата е 14-15 болни на ден да преминават през циклотрона, а ако се намерят още млади хора, които да работят с новата апаратура, ще може да се обслужват пациенти и в събота и неделя. Така се гарантира комплексно лечение на болния - от поставянето на диагнозата, през магнитния резонанс, който ще бъде инсталиран тук след около месец, до хирургичното лечение", каза в заключение министърът на здравеопазването Петър Москов.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив