05 Май 2024, 19:59 Днес (1) | Вчера (0)

Борисов прие мандата за съставяне на правителство

05 Ноември 2014 17:58 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 ноември 2014, 16:23
Под лиценза на creativecommons

Ще обяви в четвъртък дали ще прави кабинет

Бойко Борисов прие връчения от държавния глава мандат за съставяне на правителство.

Церемонията се състоя в Гербовата зала в президентството след кратки консултации на Росен Плевнелиев с ръководството на ГЕРБ. На "Дондуков” 2 Бойко Борисов бе придружен от Йорданка Фандъкова, Димитър Николов и Цветан Цветанов.

Лидерът на ГЕРБ още веднъж заяви, че е готов на носи отговорност и да застане начело на бъдещото правителство. Борисов допусна и обрат в намерението си в зависимост от края на финалните преговори с евентуалните партньори. Вчера ГЕРБ и Реформаторският блок се срещнаха последователно с Патриотичния фронт, а по-късно и с АБВ. Така днес Борисов ще обяви окончателното си решение дали ще има правителство, или ще върне мандата. Лидерът на ГЕРБ обясни намерението си така: "Както всички декларират публично, че са за стабилност, така в същото време на преговорите поставят такива условия, които ако не се изпълнят, няма шанс да се продължи напред”.

По думите му в опита си да търси диалог и компромис между политическите сили се сблъсква с препъникамъни.

Борисов бе още по-откровен, подчертавайки, че Бог му е свидетел, че е положил максимални усилия за постигане на съгласие.

В същото време той изключи възможността ГЕРБ сама да сформира правителство. Стана ясно, че едни от основните компромиси, които е направил Борисов, са били по отношение на кадрите в бъдещото правителство.

"Заради много други назначения ще изгубим избиратели, но аз затова благодарих за компромисите на РБ”, поясни още той.

Борисов разкри също, че е бил готов да преотстъпи премиерския пост на лидера на ДСБ Радан Кънев или на друг човек от ГЕРБ. Според него обаче това би засилило съмненията.

"Ако аз не взема участие, ще е ясно, че аз не стоя зад този кабинет, за хората ще е ясно, че правителството е нестабилно. Нито е честно, нито е морално”, заяви Борисов.

Междувременно президентът Росен Плевнелиев призова за разбиране и политическа отговорност. Той напомни на партиите, че са заявили позицията си, че нови избори биха били фатални за страната, настоявайки политиците да работят за стабилизиране на институциите. Очаква се новото правителство да бъде избрано и гласувано от парламента в петък.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив