26 Април 2024, 14:02 Днес (6) | Вчера (14)

Британската полиция залови едномилионния автомобил без „Гражданска отговорност”

21 Август 2012 11:51 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 21 август 2012, 11:54

Днес се очаква британската полиция да конфискува едномилионния автомобил, управляван без задължителната полица „Гражданска отговорност”, прогнозира Би Би Си.

 

Това стана възможно след поправки в закона от 2005 година, когато пътната полиция получи пълномощия да конфискува автомобили без задължителната застраховка. При такива акции автомобилите се оставят на наказателен паркинг и собствениците им могат да си ги вземат, едва след като си купят полица.

Агенцията коментира, че въпреки драконовските мерки, мнозина шофьори не са запознати с изискванията на Закона за застраховането.

Още преди 80 години англичаните са въвели задължителната застраховка

Застраховката „Гражданска отговорност” е задължителна във Великобритания от близо 85 години. На острова или се застраховаш със полица в съответния застраховател или внасяш депозит от половин милион лири към касата на върховното съдилище, за покритие на щети. За отбелязване е, че във Великобритания е най-малък процента на продадените полици, които съдържат минималното, изисквано от закона, покритие. Имат си и специално бюро за автозастраховки, което обезщетява трети лица, станали жертва на шофьори без полица, или на избягали от инцидента водачи.

Англичаните не застраховат и автомобили, които се ползуват от пожарна, полиция, както и линейки, училищни автобуси и други подобни.

В далечна Австралия проблемът е решен чрез включване на застраховката в таксата за регистрация на автомобила. Зеленият документ е задължителен, за да се брои превозното средство за легално. По принцип застраховките „Гражданска отговорност” се купуват на свободния пазар, но цената им се определя от правителството и тя се движи в изключително тесни рамки.

Интересен е починът приет в Южна Африка. Там не се купуват полици от застрахователите. При продажбите на горивата за моторни превозни средства се отделя някакъв процент, който бива внасян в специален фонд за инциденти по пътищата. От там биват компенсирани третите лица, които са пострадали при различни пътно-транспортни произшествия.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив