01 Май 2024, 04:06 Днес (0) | Вчера (13)

Британски застраховател поискал доплащане заради настаняване на украински бежанци

06 Април 2022 12:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 6 април 2022, 12:32

От компанията John Lewis поискали още £41,74 въпреки обещанието на индустрията, че домакинствата няма да доплащат нищо по своите имуществени полици

Жена от британското графство Кент сигнализира за поискана допълнителна сума по застраховка на домашно имущество, защото била настанила в къщата си семейство бежанци от Украйна. От застрахователната компания John Lewis посочили, че застрахованата Кейт Бейтман трябва да доплати още £41,74 допълнително към £381, които наскоро жената платила за подновяване на застраховката за дома си, сигнализира в. "Гардиън". Пенсионираната учителка Бейтман, която живее в къща с тераса в град Дартфорд, решила да предложи на украинското семейство подслон, след като разбрала, че хората бедстват в мизерни условия. Украинското семейство – майка, дъщеря й на 12 години и четиригодишният й син, били поканени от Полша от сестрата на майката, която е родом от Украйна, но сега живее в Обединеното кралство. "Къщата ми не е голяма, но имам две свободни стаи и предложих да ги настаня, когато разбрах, че там, където са настанени, спят на пода", обяснява Бейтман. "Мислех, че е по-добре да кажа на моя застраховател за това – повече от учтивост, отколкото от безпокойство. Затова не можах да повярвам, когато от застрахователната компания ми се обадиха да кажат, че ще трябва да платя допълнително тези  £41. Чувствам се напълно объркана", посочва жената.

В началото на конфликта между Русия и Украйна Асоциацията на британските застрахователи излезе с изявление, в което се казва, че индустрията е "солидарна с народа на Украйна пред лицето на руската инвазия" и че хората, настаняващи бежанци, няма да бъдат подложени на никакви финансови санкции. "Ако сте собственик на жилище в Обединеното кралство и искате временно да настаните бежанци, които са били разселени от конфликта в Украйна като неплащащи гости в дома си, не е необходимо да информирате своя застраховател и покритието ви ще остане същото", се казва в изявлението, като се уточнява, че това важи за първите 12 месеца от настаняването на бежанците. "След 12 месеца, ако някои бежанци все още живеят при вас, тогава трябва да кажете на застрахователя си при следващото подновяване на полицата ви", посочват още от застрахователната асоциация.
След сигнала на "Гардиън" от застрахователната компания казали, че са допуснали грешка. Говорител на застрахователя посочи: "Ние не начисляваме никакви допълнителни премии за нашите клиенти, които посрещат украински бежанци в домовете си. Много съжаляваме, че е допусната грешка в този случай и клиентът ще получи пълно възстановяване на сумата".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2877
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив