24 Април 2024, 17:20 Днес (12) | Вчера (6)

Британският застрахователен пазар преживява дни на "безпрецедентна неопределеност"

18 Януари 2019 11:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 януари 2019, 12:14

Според AM Best, компаниите подготвят различни варианти за работа след Brexit

Неопределеността в бъдещите търговски отношения между Великобритания и ЕС нараства значително – така световната рейтингова агенция AM Best коментира проваленото гласуване на Камарата на общините (Долната камара) в британския парламент по въпроса за Brexit. Припомняме, на 15 януари британският парламент отхвърли с голямо мнозинство споразумението за излизане на Обединеното кралство от ЕС, което премиерът Тереза Мей договори с Брюксел. Въпреки това в последвалия вот на недоверие Мей оцеля и остава на поста си. На 29 януари предстои гласуване на План Б, който се очаква премиерът да предложи. Преговорите обаче още отсега са в задънена улица. Консерваторите и лейбъристите държат 88% от местата в парламента, така че изходът от кризата на Острова минава през консенсус между двете партии. Все повече гласове се обявяват "за" отлагането на излизането на Острова от ЕС с една година. Междувременно Франция и Германия обявиха, че се готвят за вариант на излизане на Великобритания от ЕС без споразумение.

В тази обстановка от AM Best посочват, че към момента лондонският Lloyd’s и други застрахователни компании работят според правилата на Европейската икономическа зона и един безрезултатен Brexit (без търговско споразумение) ще ги лиши от правото да извършват операции в страните от ЕС. Според експертите, големите застрахователни групи ще обезпечат непрекъснатостта на бизнеса си чрез създаване на свои дъщерни компании в страни от ЕС, а малките застрахователи, които не разполагат с достатъчни ресурси  за създаване на европейски подразделения, ще сключат договори с европейски доставчици. AM Best допуска възможността и за прекъсване на обслужването по някои договори в Европейската икономическа зона, но в същото време отбелязва готовността като цяло на застрахователите да работят при извънредни обстоятелства.
По-рано Асоциацията на британските застрахователи определи провала на гласуването за  Brexit като "безпрецедентна неопределеност".

Вчера Асоциацията на британските застрахователи препоръча на шофьорите и на собствениците на возила да си купят застраховка "Зелена карта", ако планират пътуване зад граница. "Макар че през май 2018 г. европейските застрахователни органи сключиха споразумение за отказ от необходимостта от  "Зелена карта" в случай на безрезултатен Brexit, но това споразумение не бе потвърдено от Европейската комисия", казват от браншовата организация. Оттам предупреждават и европейските граждани, решили да посетят с автомобил Великобритания, че също трябва да имат "Зелена карта". Според официална статистика през 2017 г. 2,4 милиона британци са пътували до Европа и 370 000 жители на Острова са пътували от Великобритания до Северна Ирландия.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив