18 Април 2024, 05:58 Днес (0) | Вчера (11)

Британският парламент одобри предсрочни избори на 12 декември

30 Октомври 2019 13:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 30 октомври 2019, 12:07

Изборите бяха подкрепени от 438 депутати, против гласуваха само 20, останалите се въздържаха

Гласуваният в британската Камара на общините проектозакон за провеждане на извънредни общи избори на 12 декември днес ще бъде разгледан и в горната камара – Камарата на лордовете, но се предполага, че това ще бъде чиста формалност преди превръщането му в закон до края на седмицата, предаде БНР. Лидерите на основните партии вече отправиха ключовите си послания към избирателите.
Само минути след като Камарата на общините одобри първите общи избори през декември от 1923 година насам, предизвикани този път от безизходицата около Брекзит, премиерът Борис Джонсън заяви, че е "време страната да се обедини, да реши Брекзит и да върви напред". Той допълни, че ще използва изборите, за да поиска подрепа от гласоподавателите за неговата сделка за Брекзит и да възстанови мнозинството на консерваторите в парламента, за да ратифицира споразумението за излизане от ЕС.
Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин обеща "най-амбициозната и радикална кампания за истинска промяна, която някога е виждала страната".
Привържениците на лейбъристите бяха призовани да направят малки дарения в подкрепа на финансирането на предизбораната кампания.
Лидерът на либералдемократите Джо Суинсън се самопредложи за премиер, описвайки себе си като "най-добрият шанс да бъде избрано правителство, което да спре Брекзит".
Първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви, че изборите са добър шанс за спиране на Брекзит и независимост на Шотландия. А лидерът на партията "Брекзит" Найджъл Фарадж каза: "Най-сетне е намерен изцход от задънената улица в парламента, сега Брекзит има шанс да успее".
Британците ще гласуват на извънредни общи избори на 12 декември, решиха по-рано депутатите в Камарата на общините в заключителното гласуване. За избори настояваше премиерът Борис Джонсън, който управлява без мнозинство и не можа да получи одобрение за предложената от него сделка за напускане на Европейския съюз.
Лейбъристите на Джеръми Корбин не успяха в опита си да променят датата на изборите от 12 на 9 декември, което бе предпоследното гласуване, след като депутатите по-рано бяха одобрили внесения от премиера проектозакон за провеждане на избори. Внесената поправка за датата бе отхвърлена с 315 гласа "против" срещу 295 "за", което бе изтълкувано от политическите наблюдатели като изненада. Преди това ръководството на Консервативната партия възстанови членството на 10 от групата отлъчени по-рано бунтари, които със сигурно са подкрепили правителството при този вот.
При заключителното гласуване изборите на 12 декември бяха подкрепени от 438 депутати, против гласуваха само 20, останалите се въздържаха. Сега законопроектът отива в Камарата на лордовете и ако там не се случи нещо непредвидено, на 12 декември британците отиват на предсрочни общи избори. А това означава, че новият премиер ще поеме властта на 13 декември петък.  Ще решат ли обаче предсрочните избори кризата около Брекзит си остава големият въпрос.По-рано стана ясно, че Европейският съвет официално е приел срокът за Брекзит да бъде удължен до 31-ви януари догодина. Председателят на съвета Доналд Туск предупреди, че това може да е последната отсрочка.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8387
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив