28 Април 2024, 19:27 Днес (0) | Вчера (0)

Брокери отчитат отлив от имотите в центъра на София

18 Октомври 2012 11:19 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 18 октомври 2012, 15:56
commons.wikimedia.org

150% бил ръстът на имотите за инвестиция

Спад на интереса към жилищата в центъра на столицата отчитат от АДРЕС Недвижими имоти в анализа си за трето тримесечие. Тенденцията се наблюдава от началото на август и се засилва през септември, когато новите правила за паркиране в натоварените зони на града влязоха в сила. Вълната на интересуващи се от покупка или наем в тези райони се прехвърля към околните квартали като Лозенец, Стрелбище, Иван Вазов, Банишора, Лагера, Триъгълника и т.н. , които имат същата или близка достъпност, но са освободени от рестрикциите, характерни за централната част. Значително нараства и предлaгането на имоти в района, защото живеещите там пенсионери, за които е финансово неизгодно да поддържат такъв скъп и голям по площ имот, искат да го продадат и с парите да живеят по-спокойно, в по-малко жилище. Често имотите в централните части са и без асансьор и това допълнително засилва желанието за продажба при по-възрастните собственици.
«Новите правила за паркиране създадоха затруднения на живеещите в централната част на София», коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър в компанията за недвижими имоти. «Тендецията на отлив от центъра е валидна както за пазара на покупко-продажби, така и за наемния пазар поради трудностите, които наемателите срещат при сдобиването с целия набор документи, необходими за изваждането на винетен стикер. Това е поредната причина, която се добавя във веригата «шум, труден достъп, замърсен въздух», които тревожат купувачите в центъра от години», допълва Богданов.
Запитванията за покупка в центъра са намалели с 26% през септември спрямо месец май 2012 г. Офертите за продажба за същия период пък бележат ръст от близо 20%. Търсещите имот под наем, традиционно активни в първия есенен месец, демонстрират с около 15% по-нисък интерес към центъра, а също толкова по-голям е броят на запитванията за околните квартали. Според експертите тази тенденция към момента не се е отразила на цените, но редица продавачи и наемодатели на централни имоти стоят в изчаквателна позиция.
Със 150% е нараснал броят на покупките на жилищни имоти с цел инвестиция през септември спрямо янаури 2012 г., сочи още анализът. Влагането на определена сума в покупка на жилище за отдаване под наем е дългосрочно по-добро финансово решение от заделянето й в банка. По думите на Калоян Богданов лихвите по депозити са в състояние на постоянен, макар и умерен спад, което кара българите със заделени средства да се замислят.
„По наши данни към момента доходността от жилищен имот се движи между  4.5 и 5%.
От търговските площи, магазини в кварталите и ключови улици, тя може да достигне дори 8%. В съчетание с новия данък и спонтанната гражданска реакция срещу него, смятам, че през следващите месеци тенденцията на ръст на инвестициите в имоти ще се засили”, коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на компанията. „Трябва да се има предвид и фактът, че дългосрочно цената на имотите ще нараства с инфлацията и доходността от наеми е над това. При добро поддържане на сградата и имота амортизацията е малка. Затова дългосрочно инвестицията в имот е по-добра отколкото в депозит”, допълва Павлов.
Интересът към придобиване на самостоятелно жилище и броят сделки с този мотив са нараснали двойно от началото на годината досега, сочат още данните. Повече от 50% от купувачите пък намират желания имот в рамките на 3 месеца. Основни продавачи през септември са пенсионерите, чийто брой е нараснал с около 70% спрямо януари тази година. По-активни – с 10%, спрямо първите месеци на 2012 година са и най-младите купувачи. Повечето от тях са живели под наем до момента и сега търсят самостоятелност в добре устроени квартали с уреден транспорт и най-вече метро. Проявяват се и промени при причините за продажба – все още водеща е спешната нужда от пари, но доста продавачи продават и имоти, които не се използват. Вече около 10% са продавачите, които стават по-мобилни на пазара на труда и се разделят с имота си, защото се преместват в друга част на града или дори в друг град, водени от развитието в професията си.
Двойните сделки продължават да са актуални на пазара – повечето от купувачите на средна възраст продават жилище, само за да купят ново, на по-добро място, по-голямо и по-луксозно. За целта те използват заделени средства или прибягват до малък по размер ипотечен или потребителски кредит с ниска лихва. Някои двойни сделки пък се реализират на база продажба на наследствена земеделска земя в страната, а инвестицията на спечелените пари обикновено е в жилище в голям град, най-често София.
Забелязва се и все по-сериозно отношение от страна на клиентите при извършване на сделка с имот. Вече около 15% от продавачите използват услугите само на един брокер, което, освен че не е по-скъпо, им гарантира лично отношение, последна пазарна информация и спестяване на много лично време. Това е утвърдена практика в далеч по-развитите имотни пазари по света - САЩ и Западна Европа.
Цените в столицата и останалите големи градове в страната се задържат стабилни – те падат с до 3–3.5% в определени райони или демонстрират лек ръст с около 1-2%. Движенията обаче не са показателни и не могат да начертаят трайна тенденция на пазара, което е причина за оптимистичната прогноза на агенцията за задържане на стабилен пазар. Имот до 50 000 евро продължава да е най-желаната придобивка от купувачите – покупките на такова жилище формират около 80% от всички сделки през месец септември. Същевременно през лятото от компанията отчитат няколко сделки за жилища на стойност над 100 000 евро.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив