28 Април 2024, 06:49 Днес (0) | Вчера (0)

Броят на психологическите и психиатрични консултации расте под натиска на здравната и социална несигурност

16 Октомври 2022 14:05 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 16 октомври 2022, 19:42

Все повече поляци прибягват до помощта на психолози и психиатри. По данни на полския здравен застраховател TU Zdrowie броят на предоставените консултации през първата половина на 2022 г. се е увеличил с почти 40% в сравнение със същия период на предходната година, съобщи xprimm.com.

" Общият брой на консултациите, предоставени от психиатри и психолози, расте от няколко години, както за възрастни, така и за деца. Сравнявайки данните за 6-те месеца от 2022 г. със съответния период на предходната година - броят на консултациите се увеличава с 39,3% , включително за възрастни с 34,8%, а за деца с цели 69,8%", казва Тереза ​​Доманска, директор на офиса за здравно осигуряване TU Zdrowie.

"Пандемията Covid-19 беше фактор, предизвикващ нарастващата нужда от психологическа помощ", каза Едита Яцина, медицински консултант в TU Zdrowie . Тя обясни, че много поляци трябваше да се изправят пред страха да не загубят здравето и живота си поради вълните на пандемията, както и да страдат от загубата на близки. Към това се добави и икономическата несигурност, произтичаща от въведените ограничения. След две години и последвалите вълни на пандемията, войната в Украйна и бързо растящата инфлация засилват страха как ще изглежда утрешният ден.

Трудните житейски ситуации, загубата на близки или свързаният с работата стрес са фактори, които пряко влияят върху развитието на депресия. Според данни на Световната здравна организация (СЗО) депресията, наред с алкохолните разстройства, е едно от най-често срещаните психични разстройства в света. Това се отразява в мрачна статистика. Депресията е в списъка на 20-те най-големи причини за инвалидност в света. Около 9 от 10 самоубийства са свързани с депресия.

"Посещането на психолог или психиатър лека-полека престава да бъде тема табу. Все повече хора осъзнават, че помощта на специалист е най-добрият изход от трудна ситуация. Важно е да получите тази помощ възможно най-скоро Имайки предвид осигурените в TU Zdrowie, ние стартирахме курсове за обучение за нашите клиенти под формата на уебинари, насочени към способността да разпознават проблема и да идентифицират източника му. Обученията се провеждат от психолози с дългогодишен опит, специализирани при работа с пациенти с психични разстройства, съпътстващи заболявания, хора, пристрастени или изпитващи кризи и затруднения в адаптацията", добавя Едита Ясина.

Обучението "Психично здраве с елементи на управление на стреса" включва обсъждане на сигнали, показващи предстояща психическа криза, както и места и методи за търсене на помощ. На участниците се показват симптомите, характерни за тъгата и депресията и начините за разграничаването им. Психологът обяснява разликите между наличните специалисти по психично здраве и учи участниците какво да имат предвид при избора им. Освен това се обсъждат основните методи за самообслужване на психичното здраве. Обсъжда се и темата за положителните и отрицателните ефекти на стреса, както и методите за оценка и контрол на стресови ситуации. Психологът с радост ще отговори на всички въпроси и съмнения на участниците в курса.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив