20 Април 2024, 13:28 Днес (0) | Вчера (10)

Брюксел готви нови регулации за застрахователите и клиринговите банки

09 Октомври 2012 15:55 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 9 октомври 2012, 16:09
Под лиценза на creativecommons

Регулаторите по цял свят изказват опасения, евентуален колапс на дружества от тези два сектора ще разтърси и без това неуверените финансови пазари

Европейската комисия може да изготви правила за оздравяване на застрашени клирингови банки и застрахователи, съобщава агенция „Ройтерс”.

Регулаторите по цял свят изказват опасения, евентуален колапс на дружества от тези два сектора ще разтърси и без това неуверените финансови пазари.

Клиринговите къщи и застрахователите са от решаващо значение за чиито обеми на търговия надхвърлят  600 трлн. долара.

Клирингови къщи като Clearnet и Eurex Clearing на Deutsche Boerse са от ключово значение за ежедневното опериране на финансовите пазари. Те осигуряват система за разплащане, гарантират изпълнението на сключените сделки, уравняват сметките между клиринговите членове, наблюдават обема на сключените сделки и уведомяват членовете на борсата и обществото за откритите позиции.

Клиринговите къщи контролират поведението на участниците в борсовата търговия, тъй като служат като посредници между двете страни по сделката и гарантират спазването на условията й.

Отделно защитават компаниите от случаи на фалит, тъй като компенсират евентуалните загуби от фонд, събиран от своите членове.

В понеделник Брюксел съобщи, че статира серия от консултации, които да установят дали дружества като клирингови къщи, депозитари и застрахователи имат нужда от нови правила, чрез които да получат защита в случай на фалит.

Европейският комисар Мишел Барние вече заговори за създаването на агенция, която да спасява проблемните банки, но планът му не включва застрахователи и клирингови къщи.

Централните депозитари не могат да бъдат включени в същата схема като банките, защото, за да се осигури ежедневното опериране на пазарите, те не могат да си позволят да спрат работа.

Великобритания обяви в началото на август, че самостоятелно ще даде на своите регулатори нови правомощия за контрол върху дейността на клиринговите къщи, посочвайки, че създаването на подобни регулации в ЕС върви твърде бавно.

Законът във Великобритания ще позволи на Английската централна банка да се намеси в случай на нужда.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив