26 Април 2024, 16:05 Днес (9) | Вчера (14)

Брюксел готви нови регулации за застрахователите, инвестиращи в имоти

22 Ноември 2012 13:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 22 ноември 2012, 13:44
allianz.com

Тези застрахователи вероятно ще бъдат регулирани като банки, съобщи европейският застрахователен регулатор

Сблъсквайки се с ниската доходност от огромните инвестиции в държавни облигации, застрахователите в Европа се насочиха към бизнес, традиционно доминирани от банките, като недвижими имоти.

Тези застрахователи вероятно ще бъдат регулирани като банки, съобщи европейският застрахователен регулатор, цитиран от агенция „Ройтерс”.

На практика това ще засегне застрахователния бизнес, който започна постепенно да навлиза на пазара на недвижими имоти в Европа.

“Ако застрахователните групи развиват бизнеса си и упражняват нетрадиционни или незастрахователни дейности, те трябва да очакват да бъдат третирани в това отношение като банки”, твърди Габриел Бернардино, председател на Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA).

Най-големия застраховател в Европа – германската компания Allianz, както и други играчи като Munich Re се насочиха активно към инвестиции в недвижими имоти.

Според тях приходите от инвестиции в недвижими имоти и инфраструктура - от офис сгради до газовопреносни мрежи, ще им помогне да отговорят на ангажиментите към притежателите на полици, които в сектора на животозастраховането могат да се простират в продължение на десетилетия.

Според Бернардино е необходимо регулаторът да ограничи стимулите за прехвърляне на типични банкови рискове към застрахователите.

“Застрахователните компании, участващи в нетрадиционни или незастрахователни дейности, са по-уязвими по отношение на развитието на финансовите пазари и е по-вероятно да разширят системните рискове, пред които се изправят”, коментира председателят на Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване.

Застрахователният регулатор вече работи по подготовката на списък със системно важните застрахователи, които биха могли да застрашат стабилността на международната финансова система, ако „се забъркат в неприятности”, отбелязва още агенцията. Агенцията допълва още, че големите банки също фигурират в подобен списък.

От ЕК призовават правителствата на държавите от общността по-бързо да въведат новите правила за капиталова адекватност на застрахователните компании, известни като „Платежоспособност ІІ”.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив