28 Март 2024, 18:17 Днес (11) | Вчера (12)

Брюксел и Берлин на нож за енергийни помощи на фирми

08 Март 2013 11:49 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 8 март 2013, 11:43
Под лиценза на creativecommons

Вчера стана известно, че Европейската комисия е започнала задълбочено разследване във връзка с предполагаема незаконна държавна помощ в Германия, където някои предприятия, вероятно са облагодетелствани от финансови облекчения във вреда на сдруженията на потребителите

Германският канцлер Ангела Меркел днес се обяви за реформиране на системата, при която енергоемките предприятия в Германия получават преференциални тарифи за електроенергията, но в крайна сметка това се отразява на частните потребители, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

 

Меркел направи изказването си в Берлин след среща с представители на икономически и политически кръгове. Вчера стана известно, че Европейската комисия е започнала задълбочено разследване във връзка с предполагаема незаконна държавна помощ в Германия, където някои предприятия, потребители на електричество, вероятно са облагодетелствани от финансови облекчения във вреда на сдруженията на потребителите.

ЕК е получила редица жалби от сдружения на потребителите, компании от енергийния сектор и граждани, които оценяват тази облага като незаконна държавна помощ. Според различни оценки, през 2012 година финансовото изражение на тези облекчения е достигнало сумата от 440 милиона евро, а тази година ще достигне 800 милиона. Затова в Брюксел поставят под въпрос спазването от Берлин на правилата за конкуренцията на енергийния пазар.

"От наша гледна точка това не е държавна помощ, защото тази мярка се финансира от всички", реагира на пресконференция говорителят на министерството на икономиката, който отговаря за тези проблеми. Върховният съд в Дюселдорф обаче призна за незаконни такива облекчения за предприятията. "Водим с Еврокомисията много интензивен диалог (по този въпрос)", заяви днес Меркел.

По думите й сегашната система трябва да се реформира, но е необходимо да се избегне твърде драстично намаляване на тези облекчения. "Трябва да намерим коректен метод, за да не поставим в неизгодно положение (германската) промишленост в условията на световна конкуренция", допълни канцлерът.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив