16 Април 2024, 23:47 Днес (11) | Вчера (10)

Брюксел иска право да променя бюджетите на страните членки

26 Юни 2012 14:51 по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 26 юни 2012, 14:52

Централизиран контрол от Брюксел над бюджетите на страните членки на ЕС ще даде възможност да се възстанови икономическата стабилност в Европа

Президентът на ЕС Херман ван Ромпой призова страните от еврозоната да дадат на европейската власт правомощието да иска промени в техните национални бюджети като част от голямата идея за спасяване на единната валута, предаде Асошиейтед прес.

Други идеи в плана, публикуван днес от Ван Ромпой на сайта на съвета, предвиждат емитирането на дългови облигации със средносрочен падеж, гарантирани от всички страни, и банков съюз с единно ръководство, който ще гарантира банковите депозити и ще може да рекапитализира пряко банките. 

Документът ще бъде обсъждан на срещата на високо равнище на лидерите на ЕС в четвъртък и петък в белгийската столица. Той е дело на Ван Ромпой, председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, ръководителя на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер и президента на Европейската централна банка Марио Драги. 

Централизиран контрол от Брюксел над бюджетите на страните членки на ЕС ще даде възможност да се възстанови икономическата стабилност в Европа и да се повиши отговорността на политиците за действията им. Това заяви днес и Жером Каюзак, делегиран министър към министъра на икономиката и финансите на Франция, пред телевизия Бе Еф Ем. 

Според Каюзак "сега в ЕС се водят дискусии по проекта за бюджетно взаимодействие в Европа. Тази програма предвижда, че не само бюджетът на Франция, но и разходите и приходите на Германия, Италия и Испания ще преминават оценка от партньорите ни в ЕС. Това не е отказ от независимост, а разделяне на отговорността", каза министърът. 

Междувременно вицепрезидентът на Европейската комисия Хоакин Алмуния, 

който е и врокомисар по въпросите на конкуренцията, призова днес за постепенно обединяване на държавния дълг на еврозоната чрез създаването на еврооблигации, възможност, на която се противопоставят някои страни членки на валутния съюз, предаде Франс прес.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8354
GBP 2.4796 2.4887 2.2900
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив