29 Март 2024, 10:53 Днес (3) | Вчера (11)

Брюксел подготвя нови помощи за засегнатите от руското ембарго

18 Септември 2014 16:41 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 септември 2014, 16:22
Под лиценза на creativecommons

Европейския съюз ще предостави нови мерки за подпомагане на производителите на храни вследствие на санкциите на Русия за забрана на внос от страни на ЕС

Представители на Европейския съюз изготвят нови мерки за подпомагане на производителите на хранителни продукти, засегнати от руските контрасанкции, съобщи Европейската комисия, цитирана от "Ройтерс". Подробностите ще станат известни в следващите дни, а официално мерките ще влязат в сила следващата седмица.

Според изданието Agri.eu започва анализ на структурата и обемите на износа на плодове и зеленчуци за същия период на миналата година - септември - декември, и според информацията ще се определи къде точно да бъдат насочени новите помощи.

През август тази година Москва наложи ембарго за една година за месо, риба, млечни продукти, плодове и зеленчуци от САЩ, страните от Европейския съюз, Канада, Австралия и Норвегия като отговор на западните санкции срещу участието на Москва в кризата в Украйна.

Износът на селскостопански продукти на ЕС към Русия е на стойност близо 11 милиарда евро годишно, или около 10% от земеделските продажби на съюза. Руското ембарго засегна продукти от ЕС в размер на 5 милиарда евро, съобщи Европейската комисия.

След обсъждане с представители на 28-те държави членки във вторник комисията финализира текста и бюджета за новата схема за компенсиране и ще направи изявление в следващите дни, заяви говорителят Роджър Уейт. "Официална публикация се очаква в началото на следващата седмица, с нови правила, които ще влязат в сила веднага", каза той.

След наложените забрани от Русия комисията обяви 125 милиона евро помощ за производителите, като тя е за справяне с пренасищането на прясна продукция, която разстройва пазара.

Остава неясно колко пари вече са усвоени в рамките на плана за 125 милиона евро компенсиране. Новите мерки са в допълнение към предишната програма за помощ.

Целта на новите финансови средства е да стабилизират цените, като плащат на производителите да поемат част от излишъка на пазара, чрез мерки, като например даване на храна в училищата и други институции или въобще да не я произвеждат.

Европейската комисия заяви, че производителите на пресни плодове и зеленчуци са били сред първите засегнати, тъй като Русия обяви забраната точно когато прибирането на реколтата е най-интензивно.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив