25 Април 2024, 12:58 Днес (6) | Вчера (12)

Брюксел публикува поредно проучване, подкрепящо свободното движение в ЕС

11 Февруари 2014 17:26 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 11 февруари 2014, 16:56
Под лиценза на creativecommons

Проучването показва и че притокът на по-млади граждани на ЕС в трудоспособна възраст в избраните градове допринася за преодоляването на демографските предизвикателства от застаряването на населението и намаляването на работната сила

Гражданите на Европейския съюз упражняват правото на свободно движение в други държави членки главно с цел да се възползват от възможностите за работа. Средностатистически те са по-млади хора и е по-вероятно да работят. Това се посочва в публикувано днес ново независимо проучване за въздействието, което правото на свободно движение в рамките на ЕС има на местно равнище, съобщи пресцентърът на Европейската комисия.

В проучването се разглеждат шест европейски града, избрани заради многонационалния състав на тяхното население: Барселона, Дъблин, Хамбург, Лил, Прага и Торино. То показва, че притокът на по-млади граждани на ЕС в трудоспособна възраст е оказал положително икономическо въздействие и в шестте града.

Според анализа, проведен на местно равнище в Торино, данъчните приходи от чужденци като цяло са довели до нетни ползи за националните публични финанси от 1.5 милиарда евро. Проучването показва също, че новодошлите са спомогнали да се отговори на нуждите от работна ръка на местните пазари на труда, че са допринесли за растежа в нови сектори и че са помогнали да се противодейства на застаряването на населението.

Проучването показва и че притокът на по-млади граждани на ЕС в трудоспособна възраст в избраните градове допринася за преодоляването на демографските предизвикателства от застаряването на населението и намаляването на работната сила.

В проучването се констатира, че мобилните граждани често са свръхквалифицирани за работните места, които заемат, и по-лошо платени, като в същото време не винаги се възползват от равен достъп до жилищно настаняване и достъпа на децата до училище, въпреки че те работят и плащат данъци.

Освен това в няколко случая между гражданите на приемната страна и мобилните граждани на ЕС се наблюдават разлики в заплащането, като мобилните граждани на ЕС често получават по-малко, въпреки че доказателствата за това са доста ограничени.

Според Еврокомисията успехът на съществуващите програми за интегриране в шестте града се доказва от факта, че нагласите за мобилността постепенно се подобряват. Всички проучени градове насърчават приобщаващата среда и гостоприемната култура чрез политики като достъпна информация, подпомагане за изучаването на езика и междукултурен диалог и взаимодействие между гражданите.

"Свободното движение е от полза за Европа, за нейните граждани и за нейните икономики. Наистина в някои градове може да съществуват предизвикателства, които трябва да бъдат преодолени. Въпреки това би било погрешно да се поставя под въпрос правото на свободно движение", заяви еврокомисарят по правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг.

Това е поредното проучване, публикувано от Европейската комисия, което показва ползите от движението на хора в рамките на ЕС и чиято цел е да покаже на държавите членки, че нямат основания да се страхуват от вътрешната европейска миграция. Темата беше повдигната последните месеци заради пълното отлагане на ограниченията на пазарите на труда за българи и румънци, а сега отново е на дневен ред заради референдума в Швейцария за връщане на имигрантските квоти.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив