28 Март 2024, 13:58 Днес (7) | Вчера (12)

Брюксел ще бори работата без осигуровки с нова платформа

09 Април 2014 14:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 април 2014, 14:11
Под лиценза на creativecommons

Нова мярка за борба с недекларирания труд предложи Европейската комисия

Става въпрос за създаването на европейска платформа за подобряване на сътрудничеството на равнище ЕС във връзка с този проблем. Това съобщиха от представителството на ЕК у нас.

Платформата ще обедини различни национални правоприлагащи органи, които участват в противодействието срещу недекларирания труд — явление, което нанася сериозни вреди върху условията на работа, лоялната конкуренция и държавния бюджет.

Ласло Андор — комисар на ЕС, отговарящ за заетостта, социалните въпроси и социалното приобщаване, заяви, че недекларираният труд лишава работниците от социална закрила, излага на риск тяхното здраве и безопасност и влошава условията на работа. "Той също така подкопава лоялната конкуренция между предприятията и застрашава устойчивостта на държавните финанси и системите за социална сигурност. В крайна сметка всички губят. Ето защо Комисията е твърдо решена да подкрепи държавите членки за противодействие срещу тази порочна практика, така че да защитим работниците, да осигурим равнопоставени условия на конкуренция между дружествата и да гарантираме приходите от данъци", заяви Андор.

Новата платформа ще обедини всички правоприлагащи органи, които участват в противодействието срещу недекларирания труд, като например инспекторатите по труда и социалната сигурност, органите за данъчно облагане и миграционните власти, както и други заинтересовани страни — примерно представители на работодателите и служителите на равнище ЕС. В предложението се предвижда членове на платформата да бъдат всички държави — членки на ЕС, тъй като недекларираният труд засяга всички тях и съвместното им участие е от основно значение за разрешаването на проблеми с трансграничен характер.

Платформата ще запълни съществуваща празнота на равнище ЕС, тъй като досега недекларираният труд се обсъждаше нередовно и некоординирано в различни комитети и работни групи. Тя ще даде възможност за по-ефективно сътрудничество между органите, които действат на място и ежедневно срещу недекларирания труд.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив