20 Май 2024, 03:00 Днес (0) | Вчера (0)

Брюксел ще гледа промените в достъпа до социални помощи на Острова

25 Ноември 2013 16:59 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 25 ноември 2013, 16:01
Под лиценза на creativecommons

Европейската комисия ще оцени съвместимостта със законодателството на ЕС на всяка нова мярка на британското правителство по отношение на достъпа на граждани на ЕС до придобивки в страната, когато подробностите станат известни

Когато британското правителство уточни какви промени възнамерява да въведе по отношение на достъпа до социални помощи от граждани на други държави от Европейския съюз, Брюксел ще поиска да се увери, че те отговорят на законодателството, свързано с правото на свободно движение в общността. Това заяви днес на пресконференция Джонатан Тод, говорител на еврокомисаря по заетостта Ласло Андор, цитиран от БТА.

Изказването му беше в отговор на въпрос, свързан с оповестените в британската преса намерения на правителството в Лондон да удължи срока, в който новодошлите в страната трябва да са пребивавали, преди да имат право на социални придобивки. Според информации в местния печат този срок може да бъде увеличен четирикратно, до една година.

Европейската комисия ще оцени съвместимостта със законодателството на ЕС на всяка нова мярка на британското правителство по отношение на достъпа на граждани на ЕС до придобивки в страната, когато подробностите станат известни, добави Тод.

Той отбеляза, че по отношение на неработещите граждани на ЕС общностното законодателство изисква приемащите държави да прилагат защитни мерки срещу т.нар. социален туризъм.

Неработещите граждани могат да получават социални помощи в държава от ЕС, различна от тяхната родина, само ако са постоянно пребиваващи в приемащата държава, посочи говорителят.

Той добави, че онези граждани на ЕС, които работят в приемаща държава от общността, според европейското законодателство следва да получават равностойно отношение с местните граждани, що се касае до достъпа до трудовия пазар и условията за работа.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив