17 Май 2024, 06:03 Днес (0) | Вчера (11)

Бум в търсенето на спешна помощ заради затруднен достъп до лечение и липса на осигуровки

04 Декември 2013 16:44 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 4 декември 2013, 15:23
Булфото

Нараснало е търсенето на спешна помощ поради затруднения достъп до извънболнична и болнична помощ, в т.ч. и поради нарушени здравноосигурителни права

Всеки трети българин е прибегнал до системата за спешна медицинска помощ миналата година. Нараснало е търсенето на спешна помощ поради затруднения достъп до извънболнична и болнична помощ, в т.ч. и поради нарушени здравноосигурителни права, отчита докладът. Увеличен е обемът на осъществяваната дейност от спешните центрове, въпреки че половината от тази дейност е било редно да се поеме от лечебните заведения за първична и специализирана извънболнична помощ и не е обект на системата за спешна помощ.

Това съобщи правителствената пресслужба след редовното заседание на Министерския съвет, на което беше одобрен годишния доклад за състоянието на здравето на българите и за изпълнението на Националната здравна стратегия през 2012 г. Спрямо миналогодишния доклад не се отчитат никакви съществени разлики, нито в тенденциите, нито в системата на здравеопазването.

През 2012 г. детската смъртност в България е на най-ниското си ниво откакто съществува демографска статистика на държавата. Тенденцията за понижаването на броя на починалите деца е стабилна през последните няколко години. Намалява и смъртността при родилките. Въпреки това детската смъртност у нас остава два пъти по-висока, отколкото средната стойност за Европейския съюз. 

Основните здравни проблеми на децата остават наднорменото тегло и затлъстяването, очните аномалии и неврологичните заболявания, независимо от предприетите мерки, кампании и нови нормативни документи, отбелязва документът. Незадоволителен остава обхватът на учениците за профилактични прегледи, особено във възрастта 14-18 години, пише още там.

Като цяло продължават негативните промени във възрастовата структура на населението. Средната продължителност на живота у нас расте, но е по-ниска от тази в ЕС. Запазва се и дълготрайната тенденция за намаляване на раждаемостта, също под средното за общността. Заедно с високата преждевременна смъртност по всички причини, двете тенденции обуславят демографската криза, пред която е изправена България. Всяка четвърта смърт през 2012 г. в страната ни е била на човек под 65 години, като водещите причини остават болестите на органите на кръвообращението.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8056
GBP 2.4796 2.4887 2.2784
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив