28 Март 2024, 16:59 Днес (10) | Вчера (12)

Бури и градушки нанесоха щети в различни райони на страната

02 Юли 2021 09:01 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 2 юли 2021, 08:58

В Червен бряг се изсипа градушка колкото яйце

Над 80 сигнала в четвъртък вечер в Пловдив за паднали дървета, скъсани кабели, изхвърчали табели и ламарини от покриви, съобщи Нова телевизия. Щети има по много автомобили, паркирани на различни улици. Върху тях са паднали дървета и големи клони. За щастие няма пострадали хора. Цяла нощ пожарникари и общински служители са отстранявали поражения в града, има данни за отнесени покриви, строителни конструкции, рекламни съоръжения. Броят на сигналите непрекъснато расте, има и такива за затиснати автомобили. В няколко населени места край Пловдив е паднала градушка, спрял е и токът за кратко.
Сериозни щети след вчерашните градушки и в Червен бряг. Огромни ледени късове, някои дори по-големи от яйце, изпочупиха покриви, изолации и автомобили. Сградата на общината също е с потрошени прозорци. Съсипани са градини и лозя. "Събираме комисията по бедствия и аварии, за да оценим щетите. Успяхме да осигурим проходимост на пътищата, защото имаше паднали дървета. Това, което видяхме след страхотната градушка, която беше много тежко, беше, че всички сгради, без изключение, имат щети. Повреди по покривни конструкции, счупени стъкла, шокът беше голям”, разказа кметът на града Цветан Тодоров. Той посочи, че ледените късове са били изключително големи, а бурята е продължила около 30 минути. "И аз пострадах. И двата ми автомобила са увредени, санирането на жилището. Счупен ми е и прозорец. Това се случи на всеки в града. Ще направим оценка на ситуацията. Обявяваме три нови телефона, на които ще записваме жалбите на гражданите. Ще правим оценка на щетите”, каза още Тодоров.
Градушка връхлетя и Кърджалийско. Ураганен вятър пък събори дървета в област Монтана. Двадесет сигнала за паднали дървета след поривите на силния вятър са получени за 20 минути и в дежурната част на ОД на МВР-Шумен, съобщиха от местната полиция. Пътят между село Царев брод и кв. "Мътница" е непроходим заради паднало дърво на пътното платно. Поради същата причина е затруднено движението по главен път II-73, близо до Смядово. Паднало е дърво и около пътния възел "Белокопитово", в посока Русе- Варна, преди село Струйно, както и на 5-ти километър край Шумен. Дървета са паднали и на пътя до село Жилино, между селата Мараш и Салманово, и Хан Крум и Троица. Дърво е препречило пътя на преминаващите автомобили между Велики Преслав и Шумен, на 500 м. преди кв. "Дивдядово".
През изминалата нощ екипи на пожарната служба и общинското предприятие "Паркстрой" са работили за отстраняване на последствията от силната буря, придружена с дъжд и в Разград. Повече от 30 сигнала са били получени в общината за инциденти вследствие на бурята, разразила се през нощта. Преобладаващата част са за паднали дървета и големи клони. До полунощ повечето от тях, които са в участъци с интензивно движение, са били отстранени.
Силна градушка унищожи насажденията и посевите във видинското село Майор Узуново. Това каза кметът Станислав Георгиев, като уточни, че не е бил в селото по време на бурята:"Информацията ми е, че всичко е унищожено. Половин час градушка, и то с големи размери, с размери на орех е била. На полето също. Има хора, които са били на полето, слънчогледът е унищожен, там градушката е била още по-едра.  Жалко, жалко... Аз на обяд се прибрах оттам... Лозето гледам имаше много хубаво грозде и доста грозде, но сега вече няма нищо. Утре сутринта ще бъда там. Специално моето лозе си е в двора. Около 800 квадрата, почти декар, беше прекрасно - много грозде, всичко беше наред. Сега вече казват, че не е. Това е положението, какво да направим." Местните хора нямат направени застраховки, единствено арендаторите, коментира кметът.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив