16 Май 2024, 17:03 Днес (10) | Вчера (12)

Бурите и проливните дъждове нанесоха щети в много населени места

28 Юни 2021 10:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 юни 2021, 09:20

В повечето от случаите, особено по селата, увреденото имущество няма застраховка

Бури, проливни дъждове и градушки връхлетяха страната ни през последните дни и нанесоха щети на редица населени места. За пореден път централната улица във Велико Търново се наводни заради проливния дъжд преди дни. Десетки магазини се оказаха под вода. Търговци се оплакват, че имат щети по стоката им и коментират, че в района канализацията е проектирана, когато строителството е било в пъти по-малко, и тази канализация няма дебита да поеме цялата тази вода, предаде БНТ.  Преди две години имаше идентична ситуация, а общината тогава обеща да разреши проблема.
Над 200 къщи пострадаха и в Котел през уикенда, като по  50 от тях има нанесени сериозни щети. В града беше обявено частично бедствено положение. "Огледите приключиха. Комисията, която да направи опис на щетите по къщите, беше назначена още в събота. Тя работи и в събота до късно, и в неделя”, обясни зам.-кметът Шериф Кованджъ. Той увери, че няма къщи, които може да паднат. Унищожена е обаче покъщнина. Семействата ще бъдат подпомогнати.  
В Пазарджик разчистват пътищата след силната буря снощи. Вече е проходим главният път Пазарджик - Пловдив, който бе задръстен от паднали дървета. Проливният дъжд и силният вятър счупиха клони и изтръгнаха дървета. Трафикът бе силно затруднен, а шофьори съобщиха, че близо половин час са били заклещени в колите си от поройния дъжд и бурния вятър. Дъждът наводни улици и затрудни трафика и в града, по всички улици имаше счупени клони. В квартал "Младост" дърво падна върху автомобили. Вятърът изкърти и дърво, което падна в канал "Паша арк”.
Мълния изпепели ферма край Разлог преди три дни и уби животни. Унищожен е покривът на фермата, която се намира в местността Черните ниви, както и две други селскостопански постройки, както и 300 бали фураж. Мълнията е убила 5 прасета и 10 агнета и още животни, обитавали фермата.
В повечето от случаите, особено по селата, увреденото имущество няма застраховка.
Към края на месец февруари застраховките "Пожар и природни бедствия" и "Други щети на имущество" формират малко над 17% в структурата на брутния премиен приход на компаниите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8056
GBP 2.4796 2.4887 2.2784
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив