28 Април 2024, 04:33 Днес (0) | Вчера (0)

Буруджиева с нова идея: Забрана за младите водачи да шофират мощни коли

22 Октомври 2013 15:47 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 22 октомври 2013, 16:00
Булфото

Според депутата от БСП, експертите ще определят каква да е допустимата мощност на автомобила, какъв да е "преходният период" за младия шофьор - 6 месеца или една година

Депутатът от БСП Татяна Буруджиева излезе с нова идея за промяна на Закона за движение по пътищата - да се забрани на младите водачи да шофират мощни автомобили. Тя се ангажира да внесе такъв текст в бъдещ нов закон за движение по пътищата, който беше обсъждан по инициатива на депутати от БСП днес в парламента.

Според Буруджиева експертите ще определят каква да е допустимата мощност на автомобила, какъв да е "преходният период" за младия шофьор - 6 месеца или една година. Не се ангажира и със санкция, но смята, че ако такъв водач предизвика катастрофа в нарушение на забраната и има жертви, трябва да се отнема книжката. Дали и кога да му се връща е другият въпрос, посочи тя.

"Всички, които сме изкарали шофьорски изпити, знаем как в началото колата те кара теб, а не ти колата. Нямайки достатъчно навици и опит по пътищата, една много мощна кола, с която дори не усещаш скоростта на движение, може да бъде фактор за недостатъчно добрите решения на младия шофьор", смята още депутатът.

Буруджиева влезе в ролята на инициатор на нов закон след катастрофата пред мола на "Цариградско шосе" в София в началото на юли, при която загинаха двама души, сред които и дете, а няколко бяха тежко ранени. 

Тя заяви пред журналисти, че очаква до края на годината проектът да бъде готов, след като чуят мненията на всички участници в движението - автомобилисти, велосипедисти, пешеходци, инструктори, близки на жертви на пътни инциденти. 

Първата от поредицата дискусии беше днес в Народното събрание по темата "Участниците в пътното движение, техните права и задължения. Човешкият фактор като източник за опазване живота и здравето на всички участници в пътното движение".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив