26 Април 2024, 21:23 Днес (11) | Вчера (14)

Буш насърчава Конгреса да вземе мерки срещу санкциите на ЕС

02 Март 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

В понеделник ЕС въведе търговски санкции върху американския износ

Американският президент Джордж Буш насърчи Конгреса да вземе мерки срещу санкциите на Европейския съюз (ЕС). ЕС въведе в понеделник търговски санкции върху американския износ, който е на стойност стотици милиони долари, с цел да подтикне Вашингтон да отмени т. нар. корпоративна схема за продажби в чужбина, която ЕС смята, че предоставя на американските износители нечестно предимство, съобщи Investor.bg.  Джордж Буш насърчи Американския конгрес да “действа веднага”, за да се избегне удължаването на санкциите, които са първите наложени от ЕС срещу американските фирми като част от търговски спор от създаването на Световната търговска организация през 1995 г.  “Конгресът трябва да действа веднага, за да избегне заплахата от тези мерки и да се благоприятства конкурентноспособността на американските индустриални компании, както и фирмите от други основни за американската икономика сектори”, заявява американският президент, цитиран от Ройтерс.

Наказателните мерки, въведени от ЕС, биха могли да струват на американските компании около 315 млн. долара тази година заради допълнителните мита за износ към Стария континент и 666 млн. долара през 2005 г.

ЕС обеща да вдигне санкциите веднага щом Американският конгрес промени закона, даващ данъчни облекчения на американския износ. Очаква се Сенатът да започне разисквания по въпроса тази седмица, но резултатът от тях все още е неясен.

Определените като неправомерни данъчни облекчения, оценени на около 5 млрд. долара годишно, облагодетелстват множество американски компании, между които Boeing, Microsoft, Caterpillar, Eastman Kodak и др.

Паскал Лами, европейски комисар по търговията, смята, че ЕС не е имал друг избор освен да прибегне до наказателните мерки, тъй като дадения на САЩ срок до 1 март да промени закона за износ не бил е спазен.

Въпреки това американската администрация е разочарована от решението на Европейския съюз.

“Като се има предвид сложността на този закон в икономическо и политическо отношение, изискахме от Европейската комисия (ЕК) да не въвежда подобни мерки”, заявява Ричърд Милс, говорител на американския делегат в Комисията Робърт Зоелик.

Световната търговска асоциация оторизира ЕС да наложи санкциите върху 100% от американския износ. Лами обаче, загрижен за трансатлантическата търговия, решил да приложи наказателните мерки постепенно: от 16 млн. долара с 5% допълнителна стойност на митата до 666 млн. долара след година.

Десетте нови членки на ЕС от 1 май също ще трябва да се съобразяват с взетите мерки.

Санкциите засягат всякакъв вид продукти – бижута, текстил, хранителни продукти, машини и др., които ЕС смята безпроблемно да си доставя от други източници.
 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив