25 Април 2024, 21:54 Днес (14) | Вчера (12)

Бъдещата "ТЕЛК" ще оценява колко е работоспособността, а не намаляването й

28 Януари 2016 17:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 януари 2016, 14:38
Под лиценза на creativecommons

Стоп на ТЕЛК-овете и старт на изцяло нова система за отпускане на инвалидни пенсии. Промяната има за цел все повече хора с увреждания да могат да се върнат на работа, а подходът ще е в преценка не какъв процент е увреждането, а колко работоспособен е човекът

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин описа на пресконференция стъпка по стъпка как би изглеждала новата схема за отпускане на инвалидни пенсии.

Припомняме, че края на ТЕЛК-овете обяви министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, който обаче остави подробностите на колегата си Калфин. Той от своя страна уточни, че засега всички промени са само идеи, които задължително преди да станат реалност ще бъдат публично обсъдени.

Вицепремиерът призова да не се сатанизира сегашната система и увери, че не инвалидните пенсии са огромната дупка в бюджета. Все пак Калфин призна, че системата с ТЕЛК-овете има няколко дефекта. Според него е сгрешена самата логика на комисиите ТЕЛК и НЕЛК, които дават преценка за намалена трудоспособност.

"Това становище се дава по една методика, като към нея се сравнява всеки, без значение дали си изцяло здрав или не", посочи социалният министър.

Като друг минус на сегашната система той изтъкна тежката бюрокрация в нея, тъй като хората чакат много време да бъдат прегледани от комисиите на ТЕЛК. "Труден е и контролът, ако въобще съществува такъв контрол", призна още Калфин.

Той обърна внимание и на това, че промяна е необходима, защото сега много хора с увреждания не смеят да отидат на ТЕЛК, защото ги е страх, че ще останат без работа.

"Държавата ще се опита да помогне на този човек да се върне на пазара на труда, съобразно заболяването му, за да може да бъде част от обществото", се зарече вицепремиерът Калфин.

Именно заради това фокусът на внимание при новата схема за определяне на увреждане и получаване на инвалидни пенсии ще е насочен към хората в трудоспособна възраст. Промяна номер 1 за тях е изготвянето на нова методика, по която да се оцени вече изготвената медицинската експертиза.

"Ако досега се казва колко процента е намалена трудоспособността, то вече тази квалификация говори за това колко работоспособност има в един човек", обясни социалният министър.

Задачата за изготвяне на такава експертиза ще е в ръцете на нова Комисия по експертиза за работоспособността. В нея ще участват - лекар, представител на НОИ, специалист по трудова медицина, представители на Агенцията по социално подпомагане и на Агенцията по заетостта.

"Ще се дава индивидуална преценка за всеки един човек", обеща вицепремиерът Калфин.

След като бъде готова въпросната експертиза, човек ще получи специален код, чрез който ще се стига до информация за това какво е заболяването, кога е получено, каква е работоспособността на пациента. В експертизата ще бъдат записани и противопоказните условия на труд за конкретното увреждане, както и каква е потребността от профилактика и рехабилитация.

Експертизата може да бъде използвана от човека с увреждания, но и от неговия работодател, от НОИ, от службите по трудова медицина и от Агенцията по заетостта. 

Интересно е и каква е съдбата на даден човек с увреждания, след като мине през преценката на новата комисия и получи своята експертиза за трудоспособност.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив