28 Април 2024, 13:14 Днес (0) | Вчера (0)

Българинът не застрахова, за разлика от европееца

24 Януари 2013 17:14 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 24 януари 2013, 17:22

Криза няма само при застраховките "Живот", особено след като иначе доброволната застраховка стана задължително условие за отпускане на банков кредит

В условия на икономическа криза, последното, от което хората в ЕС ще се лишат са застраховките. Това показва проучване в седем страни от общността. Данните от това проучване показват колко далече сме от жизнения стандарт на редовия европейски гражданин и каква е културата ни, що се отнася до застраховане. Когато става въпрос за съкращаване на разходи, европейците предпочитат да ограничат храненето навън, ваканциите и покупките на нови дрехи. 

Хората от държавите основатели на общността, дори и Русия, в условия на криза не пипат парите, отделени за застраховки, образование и наеми. И още нещо – за тях тези три пера, които точат немалко пари от бюджета им са жизненоважни, а не луксозни.

У нас ситуацията е различна. В България не се пести от застраховки, защото те почти не се сключват, коментира ТВ 7. Изключение прави задължителната "Гражданска отговорност". Но и при нея отново сме на косъм от голяма глоба. Причината - едва всеки трети е сключил, иначе задължителната полица.

Въоръжени с таблети, от март катаджиите ще следят имате ли актуална полица. Очаква се и камерите по пътищата, освен за високата скорост, да сигнализират за водачи без задължителната застраховка. Ще ви бъде отказан и годишен технически преглед, ако нямате "Гражданска отговорност". Изобщо - драконовски мерки у нас за застраховка, която на запад влиза в графата "жизненоважен разход".

Положението не е по-различно и при другите видове застраховки. Автокаско вече правят само собствениците на скъпи автомобили и лизинговите коли. За автомобили втора употреба и по-евтините, Каското е рядкост. По селата изобщо не застраховат, защото нямат пари, а полица "Имот" сключват българите с висока застрахователна култура.

Всъщност хората, застраховали веднъж жилището си, не се отказват и подновяват полицата си. Ако при щета обаче клиентът не е получил обезщетението си, не отказва нова застраховка, но сменя компанията с по-добри условия.

Криза няма само при застраховките "Живот", особено след като иначе доброволната застраховка стана задължително условие за отпускане на банков кредит.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив