27 Септември 2024, 22:17 Днес (0) | Вчера (0)

Българите не са просяци във Великобритания, обяви Вигенин

19 Декември 2013 09:52 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 19 декември 2013, 09:53
Под лиценза на creativecommons

Българите не са просяци във Великобритания, те не екслоатират социалната система, те допринасят много повече с осигуровките, които внасят отколкото това, което получават от осигурителната система там, заяви в сутрешния блок на БиТиВи външният министър Кристиан Вигенин

Българите не са просяци във Великобритания, те не екслоатират социалната система, те допринасят много повече с осигуровките, които внасят отколкото това, което получават от осигурителната система там, заяви в сутрешния блок на БиТиВи външният министър Кристиан Вигенин.

Той за пореден път посочи, че повечето работещи българи там са високообразовани, а тези, които не са, заемат нишови работни места – нискоквалифицирани, които британците не желаят да заемат. По-големият проблем е за България, че тези хора не са тук, за да допринасят за българската икономика, допълни външният министър.

Смятам за неудачно взиманите мерки за затягане на условията, при които се отпускат социални помощи, да се мотивират публично с българите и румънците. Такова отношение може да се пренесе в директна дискриминация на място от работодателите, обясни Вигенин.

Той посочи, че има цялостна тенденция към нарастване на евроскпетицизма и ксенофобията в Европейския съюз и че очаква негативното отношение към гражданите на България и Румъния да отшуми в първите месеци на новата година като се види, че няма масов наплив. Тази истерия, която беше създадена от националистически партии, подкрепени от жълтите медии, обаче може да се възобнови покрай предстоящите през май евроизбори и затова не трябва да допускаме антиевропейци и ксенофоби да доминират Европейския парламент, посочи Вигенин.

Нямаме основание да смятаме, че Турция променя своето отношение на добросъседство с цел влошаване на отношенията с България, коментира още външният министър по повод изказването на турския премиер Ердоган за това, че "Тракия е едновременно и Солун, и Комотини, и Ксанти, тя е също Кърджали и Вардар, ако се върнем малко по-назад, тя е Скопие и Прищина, тя е Сараево".

Вигенин посочи, че два дни след изказването е бил в Турция и всичко, за което са говорили с неговия колега Давутоглу или вече е свършено или е в процес на случван

Ще мине известно време до пълното влизане в сила на споразумението за реадмисия между Турция и Европейския съюз, но то ще служи години напред на общността, защото сирийските граждани не са единствените, които влизат у нас, каза още Вигенин.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив