29 Март 2024, 09:55 Днес (1) | Вчера (11)

Българите предпочитат родните стоки

29 Август 2013 14:19 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 29 август 2013, 14:12
Под лиценза на creativecommons

Сред най-търсените български стоки са хлябът и хлебните изделия, млякото и млечните продукти, плодовете и зеленчуците, месото и колбасите. Те се купуват от 75-80 на сто от българите

По-голямата част от българите подкрепят българското производство и предпочитат българските стоки, показва проучване на Съюз "Произведено в България".

Сред най-търсените български стоки са хлябът и хлебните изделия, млякото и млечните продукти, плодовете и зеленчуците, месото и колбасите. Те се купуват от 75-80 на сто от българите. Половината от нас предпочитат българските дрехи и обувки, посочва БНР.

64% от анкетираните подкрепят родното ни производство, дори и по-скъпо. За 30% е важно качеството и цената, а за 17 на сто няма значение стоката българска ли е, или е чужда. Проучването показва и друг интересен факт. По-младите по-рядко предпочитат българската стока, въпреки че и сред тях процентът е 60.

90 на сто от анкетираните биха подкрепили държавата в усилията й да насърчава българското производство.

Цената е естествено да има определящо значение, особено в етап на кризи, но това, че българите предпочитат българското, е свързано и с това, че качеството на българските стоки е по-добро. И второ, защо непременно българските стоки трябва да са по-скъпи? Това запита изпълнителният директор на Съюз "Произведено в България" Пламен Грозданов пред националното радио.

Доста грешки се направиха през изминалите години. България е относително малък пазар, в който действат 5 огромни мултинационални компании в областта на търговията на дребно. Две от тях са с по 2 от своите вериги. Между тях има огромна конкуренция. Експанзията им на територията на цялата страна създаде доста проблеми. Но вече духът е изпуснат от бутилката. Единственото сега е да не се позволява картелизиране на този сегмент и трябва строг контрол на дейността.

Грозданов оцени като добра стъпка засилването на контрола по борсите и границите при вноса на плодове и заленчуци. Той разкритикува появилата се закратко идея големите хипермаркети да не работят през почивните дни. Според него държавата не може да се намесва, за да регулира отношенията в бизнеса. Грозданов даде за пример неуспешните опити преди година в преговор с веригите да се замразят цените на някои основни стоки:

 

Опити да се замразяват цени, както направи един министър преди една година в договорка пак с тези вериги, беше силно критикувано от всички експерти и всички прогнозираха, че нищо няма да излезе от тая работа. Така и стана. Цените отидоха нагоре. Тоест, в такива опити - да се намесваш във взаимоотношенията между стопанските субекти, държавата няма место.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив