28 Март 2024, 23:10 Днес (11) | Вчера (12)

Българите са с най-ниски сметки за ток и парно в ЕС

19 Юни 2017 09:22 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 юни 2017, 09:13

Настигаме бързо богатите държави по цени на коли, компютри и телевизори

Цените на новите автомобили в България се изравняват с тези в Западна Европа. Това вероятно обяснява защо годишно се продават поне 10 пъти повече коли втора ръка, отколкото нови, а автосалоните стават все по-редки.
Споровете ниски или високи са цените в България са безкрайни. Все пак всички знаят, че имаме най-евтиния алкохол в целия ЕС. Малцина обаче са наясно, че плащаме и най-ниските тарифи за осветление и отопление. И че имаме най-евтините хотели, ресторанти и кафенета. Но пък колите ни са по-скъпи, отколкото в Чехия, Словакия, Полша и още четири държави членки, а по цени на компютрите и телевизорите вече почти сме настигнали германците. Това пише в днешния брой на в. "Сега", който цитира най-новите данни на Евростат, сравняващи ценовите равнища в 28-те от ЕС и в още девет страни от Стария континент. Проучването е за 2016 г. и включва над 2400 потребителски стоки и услуги. То показва, че в Евросъюза най-скъпо е в Дания, Ирландия и Люксембург, а България е най-евтината, следвана от Румъния и Полша.

Това обаче е общата картина, но детайлите в нея са много интересни. Изненадващо България, която е държавата с най-ниски доходи в целия ЕС, в някои стокови групи изобщо не е най-евтината. Такъв е случаят с битовата електроника. Цените на телевизори, компютри, смартфони, принтери и т.н. у нас са съвсем близо до средното европейско равнище (те са само 6% по-ниски), по-високи са, отколкото в Румъния и Полша, и са като във Великобритания, Словакия и Латвия.

Подобно е положението и с домакинската техника. Българите купуват печки, хладилници, съдомиялни, перални, климатици, тостери на цени, които са само с 14% под средните за ЕС. На повечето източноевропейци тези уреди им излизат по-евтино - чехи, румънци, словаци, поляци, латвийци, литовци.

Иначе България е "оазис" за купувача на дрехи, цигари и алкохол - тук са най-ниските цени в целия ЕС. Вярвате или не, битовите ни сметки са най-малки - ток, парно, природен газ, въглища и т.н. струват наполовина от средното за общността. Проблемът е, че доходите ни също са наполовина от тези на средния гражданин на ЕС.

Храната ни също е сравнително евтина, но не колкото в Полша и Румъния. Цените в нашите хотели и ресторанти са обаче без конкуренция в ЕС - те са с 56% под средното европейско ниво. Това е и едно от обясненията за успехите на българския международен туризъм. С други думи, не е само евтиният алкохол, а и храната, нощувките са привлекателни и по джоба на чужденците. Към това трябва да прибавим и тарифите в транспорта - билетите за самолет, влак, автобус у нас не просто са най-евтини, но и са само 46% от средните за ЕС.



СЪСТЕЗАНИЕ ПО СЪСЕДСКИ

Данните на Евростат опровергават и ширещия се от години у нас мит, че морето в Гърция е по-евтино. Не е - цените на нощувките и заведенията у нас са 56% под средното ниво за ЕС, докато гръцките са само с 19% под средното. Отделно вино, бира, водка, ракия и цигари в магазините в южната ни съседка са само с 9% под средните евростойности, а при нас са с 44% по-долу. Цените на хранителните стоки, сокове, минерална вода, газирани напитки в България са с 29 на сто под средното за ЕС, а в Гърция са с 5% отгоре.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив