20 Април 2024, 05:50 Днес (0) | Вчера (10)

Българите стават все по-грамотни финансово

25 Ноември 2019 13:08 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 ноември 2019, 12:10

Инициативите, свързани с повишаване на финансовата грамотност, помагат този процес да започне да се случва

Третото издание на най-големия финансов форум в страната – EXPO MoitePari, показа че финансовата грамотност на българите се повишава все повече. Това обявиха след края на събитието организаторите от финансовия портал MoitePari. По време на събитието водещи експерти и анализатори в областта представиха най-актуалната информация от света на финансите и дадоха полезни съвети как да взимаме информирани решения относно личните си доходи. Форумът има за цел да повиши финансовата грамотност, повдигайки важните теми за инвестиционно планиране, тенденциите в спестяванията, иновативните банкови продукти, ипотечното кредитиране и начините да подобрим благосъстоянието си.
"С колкото по-малко време разполага човек, толкова по-трудно и на по-висока цена би постигнал житейските си цели. Ето защо финансовата грамотност е толкова належаща сред младите. Различните инициативи, свързани с повишаване на финансовата грамотност, помагат този процес да започне да се случва. За това обаче е нужно време", коментира Десислава Николова, старши финансов анализатор в MoitePari.bg и панелен модератор на форума.
Като цяло, форумът бе практически насочен, а лекторите и  презентаторите представиха различни аспекти от личното финансово планиране. Бяха посочени стъпките в изготвянето на личен/семеен финансов план, беше представен успешният път на инвеститора и бяха формулирани работещи решения как този  път да бъде постигнат. Интерес сред участниците на форума предизвикаха и темите за основните видове застраховане – Животозастраховане и Общо застраховане, както и кои са основните грешки при тегленето на жилищен кредит, като: надценен бюджет на месечната вноска, грешно определен размер на търсения заем, допитване само до една банка.  На форума бяха представени и основни подходи и правила, които да ни помогнат в пенсионна възраст да имаме стандарта на живот, който желаем, както и кои са инвестициите, които биха повишили благосъстоянието ни. Участниците в събитието се запознаха с едни от най-значимите инвестиционни продукти, създадени за индивидуални инвеститори в последните години – борсово търгуваните фондове (ETFs). Отделено бе внимание и на споделеното инвестиране в имоти в България. Вниманието на участниците в EXPO MoitePari бе привлечено и от възможностите на финтех иновациите. Голям интерес сред присъстващите на форума и в двата дни предизвикаха работилниците, които надградиха получената информация по време на лекционната част и дадоха сериозни практически знания за успешното й прилагане.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив