03 Май 2024, 18:55 Днес (0) | Вчера (13)

България "безгласна буква" в "бавната писта" на ЕС

22 Октомври 2012 14:07 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 22 октомври 2012, 14:12
Под лиценза на creativecommons

Страната ни рискува да се превърне в „пазач на рая”,обвини Меглена Кунева

България е в „бавната писта” на европейската интеграция, смятат членове на ръководството на новосформираната партия „България на гражданите”. Пред медиите нейният лидер Меглена Кунева изтъкна, че съюзът се трансформира, докато страната ни остава в периферията на Европа и рискува да се превърне в „пазач на рая”, съобщи бТВ. Според Кунева българите като че ли сме свикнали на двойния стандарт, на Европа на „две скорости”. За изоставането ни обаче вина имала пасивността на политици и граждани, както и липсата на яснота около националните интереси.

„Пасивността в България е отровен коктейл от незаинтересованост, от липса на знания и страх. Ние безкрайно объркваме партньорите си, голяма слабост е, ако не се знае какъв е националният интерес на България, защото не сме го формулирали отвътре”, посочи бившият еврокомисар.

Тя обвини пряко управляващите, че нямат позиция по важни теми, като дълговата криза в ЕС, растежа и работните места.

„Не знам колко бързо ще се съвземе Европа от икономическа и политическа криза, но България няма да предложи формула. Нямаме и позиция за банковия надзор, при положение, че нашите банки така или иначе ще влязат в този съюз чрез банките майки”, коментира още Меглена Кунева и допълни, че от вниманието на премиера „явно е убягнал докладът на МВФ за глобалната финансова стабилност, в който се посочва, че най-важното е да има растеж и работни места, затова си струва да се преглътне контролируем дефицит”.

Визирайки наболялата тема около реализирането на проекта АЕЦ „Белене”, Тодор Коларов, който също е в управлението на новата политическа формация, добави, че България поставя своите приоритети като „движеща се мишена”.

„Не можеш да бъдеш предвидим партньор, ако сменяш непрестанно приоритетите си”, отбеляза той и допълни, че вместо да се занимаваме с важни проблеми, управляващите ни занимават с „дребнотемия”.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив