България се нарежда на 14-то място по потребление на бира в Европа с консумирани 5.230 млн. хектолитра пиво. Това сочи актуален доклад на браншовата организация пивоварите на Европа, предоставящ информация за състоянието на сектора през 2014 г.
Отново безспорен лидер в класацията е Германия с консумирани 86.512 млн. хектолитра бира, следвана от Великобритания с 43.752 млн. хектолитра и Полша с 37.644 млн. хектолитра. Общо в страните от ЕС през миналата година са изпити 384.4 милиона хектолитра пиво.
Първенци в консумацията на пиво на глава от населението отново са Чехия с традиционните 144 литра, Германия – 107 литра и Австрия – 104 литра. По този показател България и Белгия си поделят 14-то място със 72 литра бира на глава от населението.
В същото време България заема 17-та позиция по обем производство на бира с 4.9 млн. хектолитра. Първото място отново принадлежи на известната с пивоварните си традиции Германия с 95.3 милиона хектолитра бира, следвана от Великобритания и Полша. Утвърдените в занаята Чехия и Белгия са на 6 и 7 място. През 2014 г. европейските страни са произвели общо 384.2 милиона хектолитра пиво.
Докладът на пивоварите на Европа показва, че браншът се възстановява успешно от икономическата криза, доказателство за което е устойчивият ръст на консумацията и производството на бира, както и откриването на впечатляващ брой нови пивоварни в Европа. Данните показват също, че през 2014 г. износът на европейските пивопроизводители към държави от цял свят се разгръща във все по-глобален мащаб и е нараснал до 77.5 милиона хектолитра, с 21 % повече спрямо 2009 г.
Открити са и над 700 нови пивоварни в Европа - с 12% повече от 2013 г. и двойно повече спрямо 2008 - 2009 г. Отварянето на нови предприятия за бира през 2014 г. е допринесъл и за увеличаване на пряката заетост в сектора с 3.4% в сравнение с предходната 2013 година, показват данните на организацията. Лидер по брой пивоварни в Европа вече е Великобритания – 1700, а след нея се нарежда Германия с 1352. На трето място е Франция с 663 пивоварни, а България заема 25-о място с 16 пивоварни.
Други ключови фактори за укрепване на индустрията са също непрекъснато въвежданите иновации в производството и разнообразието от видове пиво, предлагани на пазарите на стария континент.
"Страната ни не е изключение от тази тенденция. Българските пивовари предлагат висококачествен продукт с напълно съхранени естествени и хранителни качества. Доказателство за това е, че българите продължават да предпочитат произвежданата у нас бира, но не само. Според последното национално представително проучване на агенция IPSOS България от октомври т.г. все повече нараства броят на консуматорите, които оценяват пивото като напълно натурална напитка. Над 33 % от пълнолетните граждани на възраст между 18 и 69 години смятат, че при умерена консумация бирата може да бъде част от здравословния и балансиран начин на живот, а 36% приемат пивото като "подходяща напитка за тях". Факт е също, че дори през хладните есенни месеци близо 50% от пълнолетното население консумира бира поне веднъж седмично", коментира изпълнителният директор на Съюза на пивоварите Ивана Радомирова.
Проучването сочи още, че през октомври пиво най-често е консумирано в Монтана, София, Плевен и Варна, като традиционно най-големите любители на бирата са на възраст между 30 и 49 г.