29 Март 2024, 00:52 Днес (0) | Вчера (11)

България е измежду държавите, спъващи данъчните разследвания на Европарламента

18 Септември 2015 14:47 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 септември 2015, 12:06
Под лиценза на creativecommons

България е измежду държавите, отказали да предоставят данъчна информация пред Европейския парламент, предаде Евроактив Франция

Документите са били поискани за целите на разследванията за данъчни споразумения между компании и държави, които биха могли да са в нарушение на принципите на лоялната конкуренция в Европейския съюз.

Освен България, Австрия, Кипър, Дания и Словения са измежду държавите, отказали да предоставят информация на Европарламента с аргумента, че тя е конфиденциална.

Според докладчика по темата Елиза Ферейра, това е неприемливо, а много експерти са потвърдили, че разкриването на поисканите документи не би следвало да представлява юридически проблем.

"Комисията ни трябва да окаже натиск върху Съвета, Европейската комисия и държавите членки, за да може взаимното уважение да се превърне в норма", заявява Ферейра.

Комисията за данъчните споразумения в Европейския парламент призова и за санкции срещу международни корпорации, които отказват да се явят на изслушвания за данъчните си практики, предаде Евроактив Франция.

Парламентарната комисия беше създадена заради скандала "Люкслийкс", избухнал броени дни след встъпването в длъжност на комисията "Юнкер" през ноември миналата година. Евродепутатите в нея се занимават с проучване на споразуменията между европейските държави членки и международните корпорации, които позволяват на бизнеса да намалява данъчната си тежест в нарушение на свободната конкуренция на общия пазар.

По време на работата на комисията, само четири от осемнайсет поканени компании са се съгласили да влязат контакт с евродепутатите за изслушване пред ЕП.

Отказалите са Amazon, Anheuser-Busch InBev, Barclays, Coca-Cola, Facebook, Fiat Chrysler, Google, HSBC, Ikea, McDonalds, Philip Morris, Walmart и Walt Disney.

Евродепутатите поискаха представителите на тези компании в Брюксел да бъдат изключени от Европейския регистър на прозрачността, в който се вписват легитимните лобисти пред европейските институции и да бъдат включени в т.нар "черен списък".

"Според настоящите правила, ние не можем да задължим Икеа например да се яви пред Европейския парламент", коментира евродепутатът Фабио де Маси от германската партия Die Linke и призова за законодателство, което да позволява на ЕП формално да изисква присъствие на представителите на компаниите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив