20 Април 2024, 06:07 Днес (0) | Вчера (10)

България е нарушила по пет показателя Европейската социална харта според доклад

29 Януари 2014 13:12 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 29 януари 2014, 13:00

Документът разглежда приложението на хартата, приета от 38 европейски държави. Документът засяга правата на здравни грижи, социална сигурност и защита, както и на образование, безопасни и достойни условия на труд

България е допуснала нарушения по пет показателя на Европейската социална харта за периода 2008 - 2011 г., сочи доклад на Европейския комитет за обществени права към Съвета на Европа, представен днес, предаде БТА.

Документът разглежда приложението на хартата, приета от 38 европейски държави. Хартата засяга правата на здравни грижи, социална сигурност и защита, както и на образование, безопасни и достойни условия на труд. Най-голям брой нарушения са били установени в Албания, Грузия, Молдова, Украйна, Гърция и Полша.

В документа се посочва, че броят на трудовите злополуки, завършили със смърт, е твърде висок в България, Литва, Молдова, Румъния, Русия, Турция и Украйна, с което са нарушени текстове от хартата. В частта от доклада, посветена на България, се настоява за събирането на ясно обособени статистически данни за броя и причините за тези злополуки.

Комитетът оценява като недостатъчни обезщетенията при пенсиониране, безработица и болест в България, Чехия, Финландия, Грузия, Италия и Словакия. Отчита се, че кризата в Европа е довела до отрицателно въздействие върху човешките права, особено в областта на икономиката, тъй като обезпечаването на социалната защита е свързано с бюджетни разходи, които са били намалени.

В доклада се посочва, че нараства броят на случаите на нарушени права при изплащането на социални осигуровки, което засяга най-уязвимите - бедните, безработните, възрастните и болните хора.

България е дадена като лош пример за това, че поставя ограничителни периоди за получаването на социални помощи. Комитетът настоява, че такива помощи следва да бъдат изплащани толкова дълго, колкото е необходимо за нуждаещите се хора.

Сред пострадалите от въздействието на кризата и ограничаването на социалните разходи са и мигрантите, засегнати от борбата със "социалния туризъм", се посочва в документа. Добавя се, че твърде често се наблюдава нарушаване на социална защита на чужденците, които стават жертва на дискриминация.

Комитетът приема като дискриминация твърде продължителните периоди на престой, изисквани от местните власти за чужденците, преди да им бъдат предоставени права на социална защита и съответните осигуровки.

Комитетът е установил случаи на автоматично отнемане на разрешението за престой на чужденец, за да бъде лишен от правото на социални помощи. Като нарушители по този показател са посочени България, Белгия, Чехия, Дания, Финландия, Франция, Литва, Латвия, Испания и Македония.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив