05 Май 2024, 10:57 Днес (1) | Вчера (0)

България и Великобритания ще си сътрудничат в борбата срещу труда на черно

16 Октомври 2014 11:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 16 октомври 2014, 10:44

До шест месеца след подписването на писмото страните трябва да уредят процедурите за изпълнение в сферите на предвиденото сътрудничество

България и Великобритания ще си сътрудничат в борбата срещу недекларираната заетост, за прилагането на правилата относно реда и условията на заетост в случай на трансгранична работа и предоставяне на услуги, както и за превенцията на експлоатация при случаи на трансгранична заетост и принудителен труд и за прилагането на регламентите за социална сигурност.

Писмо за намерение в този смисъл подписаха вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков и министърът на финансите Румен Порожанов от страна на България и министърът на заетостта Естер Маквей от страна на Департамента по заетостта и пенсиите на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия.

Двете страни ще си партнират на територията на България и на цялата европейска територия на Обединеното кралство. Писмото за намерение съдържа ориентировъчен списък с разпоредби в сила към датата на подписването му, на основата на които ще се осъществява сътрудничеството. В писмото са изброени органите и институциите, които отговарят за партньорството, като двете централни служби по изпълнение на писмото от българска страна са изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда” относно контрола върху недекларираната заетост и Националната агенция за приходите относно контрола върху злоупотребата с осигурителни вноски.

Надзорните и прилагащите органи и институции в двете страни взаимно ще се подпомагат чрез обмен на информация и превантивни мерки в сферите си на дейност. Предвижда се изготвянето на съвместни оценки на риска, подпомагане при разследване на трудова злополука или във връзка с обработването на жалба, обмен на експерти от компетентните институции.

Писмото за намерение предвижда сформирането на двустранна работна група, която ще заседава за първи път в рамките на година след подписването на документа и след това ще провежда заседания най-малко веднъж на всеки две години. До шест месеца след подписването на писмото страните трябва да уредят процедурите за изпълнение в сферите на предвиденото сътрудничество.

Днес вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков участва в заседание на Съвета на Европейския съюз по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси в Люксембург.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив