26 Април 2024, 00:03 Днес (0) | Вчера (14)

България и Грузия ще си сътрудничат в областта на защитата при бедствия

16 Септември 2015 14:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 16 септември 2015, 14:18

Сътрудничеството ще се изразява в оказване на доброволна помощ и предоставяне на информация при поискване в случай на бедствие или заплаха от настъпването му

Министерският съвет одобри проект на Споразумение между България и Грузия за сътрудничество в областта на защитата при бедствия, като основа за водене на преговори.

Документът определя общата рамка за партньорство в областта на превенцията, готовността и реагирането при кризисни ситуации, както и условията и реда за оказване на доброволна помощ между двете страни в случай на бедствие на територията на някоя от тях.

Компетентни органи по това споразумение са министерствата на вътрешните работи на България и на Грузия.
Двете държави предприемат сключването на това споразумение, отчитайки все по-силно изразяващия се трансграничен характер на природните и предизвикани от човека бедствия и необходимостта от навременни и ефективни решения на свързаните с тях въпроси чрез международни взаимоотношения.

Сътрудничеството ще се изразява в оказване на доброволна помощ и предоставяне на информация при поискване в случай на бедствие или заплаха от настъпването му. Ще се обменя информация, техническа и правна документация, методологична и друга литература, видео и снимков материал, отнасящи се до превенцията, готовността и реагирането при бедствия.

Предмет на споразумението е и снабдяването на спасителните екипи с оборудване, обмен на опит и добри практики, съвместно планиране, разработване и изпълнение на проекти и научни разработки в областта на превенцията, готовността и реагирането при бедствия, и др.

Помощ при бедствие може да се оказва чрез изпращане на спасителни екипи и/или експерти, както и чрез предоставяне на средства за подпомагане за нуждите на засегнатите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив