27 Април 2024, 16:52 Днес (0) | Вчера (11)

България и Румъния могат да гарантират външната граница на ЕС

06 Януари 2006 16:16 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Министрите Румен Петков и Василе Блага подписаха декларация за сътрудничество в борбата с престъпността

България и Румъния имат готовност да гарантират външната граница на ЕС. Увереност за това изрази министърът на вътрешните работи Румен Петков. Той и румънският му колега Василе Блага подписаха във Варна съвместна декларация за подготовката в процеса на присъединяването на двете страни към Европейския съюз. Това съобщи правителствената пресслужба.
Декларацията има важно политическо значение, коментира министър Петков. Според него тя демонстрира волята на двете страни за решаването на проблемите в области, които са предизвикателство в процеса на подготовката ни за пълноправно членство. С декларацията показваме готовността си да участваме със собствен ресурс при опазването на външните граници на ЕС, посочи още Румен Петков. Според министър Блага и двете вътрешни министерства ще изпълнят условията за присъединяване в срок.
Подписаната декларация ще бъде връчена на вътрешния министър на Австрия, която в момента председателства съюза, а до края на март ще бъдат завършени проектите на споразумения за връзките между службите, които имат отношение към граничния контрол и за взаимно признаване на свидетелствата за правоуправление на автомобили, съобщи министър Петков.
България и Румъния ще инициират среща на вътрешните министри на Балканските страни, която да се проведе у нас през март, стана ясно днес. Между 16 и 18 януари в Русе ще бъде проведен семинар, в който ще участват експерти от Европол и от двете държави, където ще бъдат разисквани изискванията към тях с оглед пълноправното им членство в ЕС.
Румен Петков и  Василе Блага присъстваха сутринта на церемонията по изваждането на кръста от морето по случай празника Богоявление.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив